România a transferat către Republica Moldova prima tranșă de 10 milioane de euro din grantul total de 100 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor prioritare 

0

Anunțul a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, în cadrul unei întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la București.

<威而鋼 !– wp:paragraph –>

El a precizat că banii din această primă tranșă sunt destinați achiziționării de microbuze pentru transportul elevilor, precum și pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc.).

Banii au fost destinați finanțării proiectelor prioritare în cadrul unui acord între guvernele Republicii Moldova și României privind implementarea unui program de asistență tehnică și financiară gratuită în valoare de 100 de milioane de euro.

Premierul român a apreciat participarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la cel de-al 8-lea summit al Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat la București. El a menționat că România susține cu fermitate solicitarea Republicii Moldova de a adera la acest format de cooperare, care vizează, printre altele, identificarea unor modalități concrete de implicare a Republicii Moldova și Ucrainei în proiecte menite să sporească interconectarea în sectoarele energiei, transporturilor și tehnologiilor digitale.

Părțile au lăudat starea relațiilor bilaterale și au descris nivelul de cooperare ca fiind excelent. Președintele Republicii Moldova și Prim-ministrul României și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pe aceeași linie ascendentă, precum și de a conlucra în vederea obținerii unor rezultate concrete în beneficiul cetățenilor celor două țări.

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în actualul context de securitate, cauzat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a subliniat importanța continuării cooperării, în special în sectorul energetic, având în vedere apropierea sezonului rece.

Premierul român a reiterat sprijinul politic și tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, menționând că prioritatea în acest moment este obținerea unei decizii în cadrul Consiliului European din decembrie anul curent privind lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. // 06.09.2023 – InfoMarket

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata