În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență

0

Republica Moldova intră în stare de urgență pentru următoarele 60 de zile, începând de joi, 24 februarie. Instituirea stării de urgență a fost cerută de Guvern și a fost votată unanim, în această seară de 88 de deputați, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că starea de urgență este instituită în contextul situației legate de securitatea regională și al pericolului la adresa securității naționale.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții în vederea punerii în executare a mai multor măsuri. Este vorba despre: instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea regimului special de folosire a spațiului aerian, instituire a unui regim special de circulație pe teritoriul țării a persoanelor și mărfurilor, expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului, evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele care prezintă pericol pentru viață și asigurarea acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie.

De asemenea, starea de urgență prevede stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrărilor de salvare, deblocare și a altor lucrări de neamânat, interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă, interzicerea creării și funcționării formațiunilor paramilitare ale persoanelor aflate pe teritoriul statului, dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și a altor produse de primă necesitate, a sistării temporare a livrării gazelor, energiei electrice și apei potabile, dar și adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze, energie electrică și apă potabilă, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

Comisia ar mai putea emite dispoziții privind coordonarea activităților în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației, familiarizarea populației cu regulile de comportament în timpul situației de urgență. De asemenea, este vorba despre introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, combaterea știrilor false, interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative pentru această perioadă, modificarea procedurii de numire și destituire din funcție a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice, implicarea cetățenilor pentru prestarea serviciilor în interes public, efectuarea achizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus starea de urgență.

Starea de urgență mai prevede efectuarea acțiunilor necesare pentru protecția infrastructurii critice, precum și în scopul asigurării securității energetice, întreprinderea de măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraționale și accesarea și gestionarea asistenței internaționale pentru gestionarea stării de urgență.

Premierul a spus că va face uz de măsurile permise în stare de urgență numai în caz de strică necesitate. Starea de urgență a fost instituită anume pentru 60 de zile, deoarece situația e incertă și nu se cunoaște cât va dura războiul. De asemenea, Natalia Gavrilița a venit cu un apel către cetățeni la unitate și solidaritate cu cetățenii ucraineni.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a remarcat că fracțiunea este gata să ofere toată experiența pe care o are pentru a ajuta cetățenii în această perioadă, inclusiv în gestionarea crizei refugiaților. Totodată, va sprijini orice inițiativă socială de susținere din partea Guvernului pentru cetățeni. El a făcut apel către ANRE, care are ședință vineri, ca să facă tot posibilul ca statul să aibă o influență sănătoasă la formarea prețurilor și tarifelor.

Ucraina a decretat și ea stare de urgență. În mai multe orașe se aud explozii. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în această dimineață o operațiune militară specială în Donbas.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata