Încă două persoane reținute în cazul escrocheriilor cu carduri bancare

0

Angajații poliției și Procuraturii continua acțiunile de investigație și urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cât și implicarea altor persoane ce fac parte din grupul infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetățenilor.  

Ofițerii secției de investigație și urmărire penală din cadrul Direcției de Poliție de comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău, în urma complexului de măsuri desfășurate au reținut doi tineri care fac parte din grupul infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetățenilor. Suspecții, s-au dovedit a fi cu vârstele de  21 de ani și 23 ani.

Schema infracțională a suspecților era bine pusă la punc fiecare avea rolul său bine determinat: aceștia apelau  cetățenii printr-o și se prezentau drept angajați ai băncii, iar  sub pretextul să îi apere de o fraudă, câștigau în acest fel încrederea posesorului de card,  care,  îi dictează datele și codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri. După sustragerea banilor de  pe cardurile bancare a cetățenilor, suspecții  le transferau pe conturile lor, ulterior la bancomat extrăgeau banii.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că, infracțiunile erau coordonate de membrii grupului infracțional din locurile de detenție.

De menționat că indivizii pe parcursul anului 2020 până în luna februarie 2021,  au săvârșit peste 80 de extrageri de pe conturile bancare a cetățenilor.

Tânărul de 21 de a fost plasat în arest pentru 30 de zile iar cel de 23 de ani, reținut pentru 72 de ore în Izolatorul de detenție al Direcției de poliție a mun. Chișinău.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

Procurorii și polițiștii continuă acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigație pentru documentarea, stabilirea și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în activitatea infracțională.

Amintim: Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliția  intervine repetat  cu un mesaj către cetățeni:

–  Dacă ați fost contactat de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați ai  băncii nu aveți încredere, mai întâi verificați informația; 

– Nu comunicați datele bancare persoanelor pe care nu le cunoașteți;

–  Dacă doriți de a vinde careva bunuri prin intermediul relelor de socializare, nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

  • Pentru  a vă proteja de fraude este nevoie să cunoașteți că Banca niciodată  NU solicită: expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau rețele de socializare; furnizarea oricăror date aferente contului dvs. bancar prin metodele menționate mai sus; poze cu cardul bancar; coduri PIN, parole și alte date – prin intermediul canalelor dubioase.

În caz că vi s-a întâmplat asemenea caz,  apelați de urgență cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau  serviciului unic 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata