Inițierea negocierilor de aderare la UE: Maia Sandu a semnat Decretul

0

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 21 iunie, Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef.

ntr-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a scris că R. Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care, potrivit președintelui, fixează începerea negocierilor de aderare.

„În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim R. Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, a scris Maia Sandu.

În acest sens, președintele R. Moldova i-a urat succes delegației care va reprezenta țara noastră la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

R. Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană pe data de 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului Europei să i se acorde R. Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare, iar pe data de 23 iunie, Consiliul Europei a oferit R. Moldova statutul de țară candidată la aderare.

Pe data de 14 decembrie 2023, Consiliul Europei a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE, împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata