Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de granturi pentru modernizarea utilajului de producere și implementarea măsurilor de eficiență energetică

0

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică, în baza unui program elaborat de Ministerul Economiei și aprobat, astăzi, de Executiv.

Acest program va ajuta ÎMM să-și sporească competitivitatea și productivitatea, prin înlocuirea echipamentelor învechite cu cele moderne. Astfel, utilizarea soluțiilor tehnologice inovatoare și eficiente vor ajuta întreprinderile să devină mai competitive pe piața națională și internațională. Programul prevede și optimizarea costurilor de producere ale întreprinderilor, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică, inclusiv pentru echipamente de producere a energiei regenerabile.

Suportul financiar pentru realizarea obiectivelor propuse va fi acordat de Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației de Dezvoltare Antreprenorială (ODA), sub formă de finanțare nerambursabilă (grant) și va constitui 50% din valoarea proiectului investițional. În același timp, aceasta nu va depăși suma de 2 milioane de lei per beneficiar pentru acțiuni de retehnologizare, printre care: automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante.

Grantul pentru eficiență energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent. Printre aceste instalații se numără panourile solare cu sistem de încălzire; panourile fotovoltaice pentru producerea curentului electric; mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric; utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului; utilaj și instalații pentru încălzire termală.

De asemenea, ODA va acorda suport informațional întreprinderilor mici și mijlocii, incubatoarelor de afaceri, instituțiilor și organizațiilor de suport în afaceri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata