Ion Ceban a declarat că groapa de gunoi din apropierea localității Stauceni va fi realizat de către PAS

0

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la TV N4 că proiectul de construcție a unei gropi de gunoi în apropierea localității Stauceni va fi realizat de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), indiferent de opoziția primarilor din zonă. El a spus că există decizii și legi care obligă autoritățile locale să cedeze terenuri pentru astfel de proiecte și că nu are voie să devieze de la ele.

“Poți pune piciorul în prag, doar ca sunt decizii a comisii, situații excepționale, decizii, hotărâri de guvern și legi care obligă autoritatea publică locală să facă unele sau altele acțiuni. Noi avem, de exemplu, acum o situație în care trebuie să cedăm două hectare de pământ, dar nu trebuie să ne roage cineva, dar îi conform legii”, a afirmat Ceban.

Primarul general a mai spus că nu este clar dacă PAS a renunțat la ideea de a construi groapa de gunoi în apropierea Stauceniului și că din discursul public al unor reprezentanți ai acestui partid reiese că proiectul este în continuare în picioare. El a adăugat că se va împotrivi acestui proiect dacă va afecta nu doar Primăria Stauceni, ci și alte localități și sectoare din Chișinău.

“Este zona foarte aproape de sectorul Ciocana și sectorul Râșcani. Atunci și ca primar, și ca primării, mă voi împotrivi. Soluția despre care vorbesc, Uite, la Viena, noi suntem în relații foarte bune cu administrația publică locală din Viena, știm cum funcționează acea companie. Vreau să spun că acea întreprindere la care se face referință este o investiție de peste 250 de milioane de euro, acoperă doar o pătrime din Viena. Și da, este adevărat că chiar și în raza sanitară de până la cinci sute de metri nu există probleme mari. Doar ca noi nu avem 200 și milioane de euro de investit în Stauceni și eu nu cred că acest lucru se va întâmpla și tare îmi doresc ca în instanțe finală să ajungă să fie o nouă bază de selectare pentru deșeurile din toate raioanele menționate din zona centrală a Republicii Moldova. Nu îmi doresc acest lucru. Plus că eu știu ce eforturi noi până acum am depus pentru gestionarea situației legată de deșeuri în contextul poligonului de la Țînțăreni. Deci sunt zeci de milioane investite, sute, ca să nu zic în securizarea poligonului. Stații de tratare a levigatului în dig, în drumurile care sunt de acolo, compacte nemijlocit ca și proces”, a conchis Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata