Ion Ceban acuză Guvernul: Se pregătesc de campanie electorală și pun bețe în roate

0

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a lansat acuzații împotriva guvernului central, într-o ședință recentă la Primărie, sugerând că autoritățile centrale ar fi pus în aplicare o strategie concertată de blocaj financiar al capitalei Moldovei, cu scopul de a împiedica realizarea de proiecte și de a destabiliza economia locală.

„Suntem sub asediu financiar de către guvern”, a declarat Ceban. „Autoritatea centrală a făcut tot posibilul până în prezent să ne blocheze financiar ca să nu reușim să realizăm proiecte. Au urmărit și urmăresc în continuare ca să nu putem achita salarii. Plus să rămânem fără bani.”

Primarul a identificat o serie de măsuri pe care le consideră a f威而鋼 i atacuri deliberate asupra finanțelor orașului:

Majorări de salariu fără alocare de fonduri adecvate: “Au promis majorări de salariu, dar am fost nevoiți să dăm noi banii cei din APL. Doar în cazul municipiul Chișinău nu s-a permis ca aceste salarii să fie din fondul rutier. Marea majoritate a APL-uri au epuizat acele fonduri.”

Neregularea tarifelor la apă, care a dus la falimentarea Apă Canal: “Nu au ajustat tarifele la apă, după ce au majorat toate prețurile, intenționat ducând Apă Canal în faliment. Din diferite surse primăria va trebui să acopere cele 320 de milioane de lei.”

Majorări de prețuri care pun presiune financiară pe Primărie: “Au majorat toate prețurile, iar Primăria este nevoită să facă față cheltuielilor.”

Retenția fondurilor pentru gestionarea crizei refugiaților: “Până astăzi nu au mai întors banii pe criza refugiaților.”

Excluderea Chișinăului din programele de finanțare pentru proiecte mari: “Au scos Chișinăul din toate programele de finanțare pentru proiectele mari.”

Nerespectarea obligațiilor de plată către Primărie pentru anumite servicii: “Au restanțe la plăți legale pe care trebuie să le facă către Primărie, pentru anumite categorii de servicii, cum este fondul rutier sau achitarea salariilor.”

Ceban a concluzionat acuzațiile sale cu un apel la rezistență și perseverență: “Să știți că ne vom descurca cu toate prostiile voastre făcute intenționat și la comandă. Orașul acesta va continua să se dezvolte, în ciuda la ceea ce faceți voi.”

Reacțiile la aceste acuzații din partea guvernului central sunt încă așteptate, dar declarațiile primarului Ceban ridică fără îndoială o serie de întrebări semnificative despre dinamica și relațiile dintre autoritățile locale și cele centrale în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata