Ion Ceban creează prima legătură interpartinică cu un partid din Israel

0

Comentatorul politic Victor Nichituș afirmă într-un editorial plasat pe rețelele de socializare că în Israel, Ion Ceban a avut parte de întâlniri care depășesc protocolul diplomatic destinat unui oficial de rangul lui. „Dincolo de întîlnirile firești cu primarul din Tel Aviv, Ron Huldai ori cu primarul Ierusalimului, Moshe Leon, Ceban a fost primit de președintele Knessetului, parlamentul unicameral al statului Israel, Amir Ohana și de liderul coaliției parlamentare majoritare, Ofir Katz. Cei doi politicieni fac parte din partidul Likud, aflat la guvernare” a constatat analistul.

Potrivit lui Nichituș, gradul ridicat al întîlnirilor oficiale ale primarului Chișinăului cu lideri ai vieții politice din Israel „a dat fiori reci politicienilor moldoveni” și a creat probleme ambasadorului moldovean în Tel-Aviv care a fost luat la întrebări. „În Israel, Ion Ceban a avut parte de un număr record de întâlniri oficiale cu personaje politice pe care oficialii moldoveni nu i-au întâlnit niciodată” a observat comentatorul politic.

În același timp, editorialistul spune că în Israel politicianul moldovean a folosit ambele calități deținute – atât cea de primar cât și cea șef de partid. “Întâlnirile avute cu înalții oficiali ai partidului Likud, partid progresist de esență liberală, reprezintă începutul unei prime relații inter-partinice a unui partid din Republica Moldova cu o formațiune politică din Israel. Pentru această mișcare politică de alternativă Ion Ceban merită felicitat – Israelul este un stat jucător în sud-estul Europei chiar dacă acest lucru este puin vizibil”, subliniază Nichituș.

Comentatorul politic își încheie editorialul afirmând că “în contextul în care fondatorii statului Israel au origini basarabene ar fi firesc ca în spațiul politic din Republica Moldova să existe o formațiune politică care ar ține cont și de interesul statului Israel în regiune. Mai ales că, Israelul este printre primele trei state de proveniență a remitențelor către Republica Moldova”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata