Relațiile Primăriei Chișinău cu autoritățile din Israel

0

Etapă importantă în consolidarea relațiilor Primăriei Chișinău cu autoritățile din Israel. Săptămâna trecută, edilul Ion Ceban a efectuat o vizită în Israel, acolo unde s-a întâlnit cu înalți oficiali, primari ai celor mai mari metropole, cu reprezentanți ai mediului de afaceri și cu înalți clerici locali.

Primarul Capitalei s-a întâlnit cu președintele Parlamentului (Knesset), Amir Ohana, cu liderul Coaliției de Guvernare, Ofir Katz și cu președintele Comisiei parlamentare Relații Externe și Apărare, Yuli Edelstein.

”Cu cei trei oficiali, am discutat despre proiectele comune, despre colaborarea dintre Primăria Chișinău și comunitatea evreiască, despre sprijinul oferit pentru gestionarea crizei Covid și refugiaților și despre politici din diverse sectoare”, a declarat Ion Ceban.

Întrevederi importante au avut loc și la nivelul administrației publice locale. Ion Ceban s-a întâlnit cu primarii orașelor Tel Aviv și Ierusalim , Ron Huldai și, respectiv, Moshe Leon, și cu viceprimarul orașului Haifa, Shimshon Ido.

”Am discutat despre proiectele de dezvoltare a orașului și cele implementate în prezent de municipalitate, despre schimbul de experiență în diverse domenii, precum educație, sănătate, transport și proiecte de infrastructură”, a mai adăugat edilul.

De asemenea, Planul zonal Chișinău, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului Capitalei, inclusiv a celui evreiesc, dar și reabilitarea spațiilor și clădirilor, au fost discutate de primarul general cu ministrul Afacerilor Ierusalimului și al Tradițiilor Evreiești, Meir Porush.

Tot la Ierusalim, edilul a mers la Biserica Sfântului Mormânt, cel mai vizitat loc din Israel și cel mai important loc de pelerinaj pentru toți creștinii. Ion Ceban s-a întâlnit și cu Preafericitul Patriarh al Ierusalimului, Teofil al III-lea, și a avut o întrevedere cu Rabinul Principal al Zidului de Vest al Locurilor Sfinte ale Ierusalimului, Shmuel Rabinovitch. Împreună s-au rugat la Zidul Plângerii, Zidul de Apus, pentru binele tuturor cetățenilor.

În cadrul vizitei în Israel, primarul general Ion Ceban a avut o întrevedere și cu fondatorul mai multor platforme sociale, economice, de afaceri, fostul președinte al Congresului mondial al evreilor, Robert Singer. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte cu privire la proiectele care pot fi implementate la Chișinău, unul pentru copiii cu autism, altele legate de asistența complexă pentru copiii internați în instituțiile de sănătate.

În cadrul vizitelor cu oficialii din Israel, Ion Ceban le-a făcut invitații de a participa la evenimentele dedicate comemorării victimelor Holocaustului și pentru a marca 120 de ani de la Pogromul din Chișinău. Acțiunile vor fi organizate la Chișinău în perioada 20-21 aprilie. La fel, a fost transmisă și invitația de a participa la Forumul Social, care va avea loc în perioada 4-6 mai la Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata