Ion Sturza, în lista de aur a trollilor cu alură de mentor

0

Ion Sturza a intrat în lista de aur a trollilor cu alură de mentor nobil și chiar un ”Guru spart”, scrie omniapres.md.

Ion Sturza și-a atribuit rolul de expert financiar, postând o planșetă aleatorie cu cifre scoase dintr-un raport de analiză macrofinanciară. El intervine cu un comentariu dintr-o propoziție, astfel, lăsând de înțeles că face politică prin analiză financiară complexă.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor a venit cu o explicație simplă și pe înțelesul lui Sturza ”De fapt contează evoluția datoriei ca și pondere în PIB, dar și ponderea deservirii în total venituri. La aceste capitole chiar avem spațiu de îndatorare și nu văd nimic rău aici. Mai mult, contează cum acești bani vor fi utilizați…”, îi explică Adrian Lupușor.

Și expertul economic Gheorghe Costandachi îl încurajează pe Sturza să atragă atenția la mai multe detalii și contexte de evoluție financiară. ”De fapt datoria, din câte cunosc eu, ca economist, dar și ca autor al implementării bugetării pe performanțe, toți indicatorii au niște încărcături, nu se prezintă doar așa, aparte unul cu altul. Datoria de stat ca indicator, în sine însuși nu arată nimic, este o valoare oarecare, poate fi și 205 miliarde, și?. Cred că era mai convingător, dacă acest singur indicator îl mai raportați măcar la ceva. Asta vorbește despre multe.” scrie Costandachi.

De asemenea, Costandachi îi explică lui Sturza că ”are însemnătate structura acestei datorii, corelarea ei la anumiți indicatori, la prognozele celorlalți indicatori, de exemplu, nivelul de deservire tot pentru aceeași perioadă, nivelul de creștere a datoriei raportată la nivelul de creștere a veniturilor bugetare. Deci, sunt mult mai multe legături și interdependențe la care acest indicator obligator trebuie de corelat/raportat pentru a fi interpretat. Așa, nu vorbește despre nimic, doar de creștere, notează expertul economic.

Menționăm că în perioada anii 1998-2000 când Prim-ministru era Sturza, datoria de stat trecea de 80%, iar inflația era de peste 39% și indicatorii de devalorizare a leului era foarte mare, îi amintește Costandachi.

Prognozele nu sunt atât de sumbre, iar deschiderea piețelor de consum, în condițiile când pandemia se retrage, va oferi mult mai multe șanse pentru Moldova, partenerii de dezvoltare sunt dispuși să colaboreze cu Guvernul de la Chișinău, iar culoarea verde știți că o dau cei de la Fondul Monetar Internațional. Prognozele eu le-am văzut și au fost expertizate și de experții FMI, au primit culoare verde, a declarat Costandachi pentru Sturza.

Într-un parcurs disperat de a fi prezent în spațiu public măcar cu ceva confuz publicului larg, Sturza lasă impresia de expert care a intrat în lista de aur a trollilor cu alură de mentor nobil și chiar un guru spart.

PS: alte comentarii Sturza le șterge cu regularitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata