EDITORIAL // ”Profesorii” Maiei Sandu

0

Ceea ce s-a întâmplat la Ocnița cu neavenitul profesor, care în fața unor copii i-a numit idioți pe oamenii mai în vârstă, ar fi trecut în mod normal ca un fapt de excepție tratabil cu verdicte vehemente și asezonat cu niște consecințe prescrise de legi și regulamente.

 Chestiunea însă nu poate fi depășită doar cu atât dat fiind că este reprobabilă și relevantă din câteva puncte de vedere. Evident, înainte de toate este cât se poate de senin că într-o instituție de învățământ nu are cum să se facă politică, iar autoritățile competente ar trebui să intervină și să aplice normele legale.

Admit că se poate întâmpla să existe discuții, căci curiozitatea și spontanietatea elevilor nu pot fi stăpânite, dar dezbaterile trebuie să aibă loc în condiții civilizate, cu respectarea drepturilor și a demnității tinerilor. În plus, este obligatoriu să fie luat în serios și pluralismul de opinii, pentru că numai într-o asemenea ambianță îi stă bine unui dascăl în raport cu cei care îi sunt discipoli.

Apoi, orice prelegere sau pledoarie trebuie să educe respectul pentru toți oamenii, indiferent de statut social sau de vârstă. Știm, pe la noi se poartă extremele triviale și fie că lăudăm părinții sau bunicii la modul abstract și exagerat astfel că i-ar invidia chiar și sfinții, fie îi înfierăm nemeritat în momentul în care nu ne place ceva și deseori îi mai și lăsăm să-și ducă în singurătate bătrânețile. Atitudinea cerebrală nu e pentru omul mioritic, însă reperele e musai să fie măcar subliniate.

Nu în ultimul rând, în această speță atenția o reține faptul că este vorba de un susținător al Maiei Sandu și insist să reiterez că anume activiștii și simpatizanții liderului PAS se disting prin cel mai murdar și obscen limbaj în raport cu ceilalți cetățeni. Treaba e cu atât mai dezgustătoare dacă avem în vedere că ne referim la indivizi și individe care anterior au constituit audiența lui Lucinschi, apoi a lui Filat, și au fost instruiți pe la școli de vară sau chiolhanuri de partid să aplice tehnici de intimidare a celor care au altă opinie decât clanul lor.

Presa controlată de Maia Sandu și trolii aflați în simbrie nu se sfiesc să profereze minciuni, injurii și calomnii împotriva persoanelor care nu fac parte din anturajul lor. Agresiunea, intoleranța și lipsa de educație elementară constituie elementul comun care îi caracterizează.

Toate acestea evidențiează duplicitatea Maiei Sandu, care pe de o parte vorbește despre necesitatea de a elimina clivajele din societate, iar pe de altă parte instigă oamenii prin apeluri de mobilizare la crearea baricadelor.

Sursă: Politics.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata