Japonia a modernizat echipamentele medicale dintr-un Centru din Chișinău

0

La data de 27 iunie 2023, Ambasadorul Yamada Yoichiro a participat la ceremonia de finalizare a ”Proiectului de modernizare a echipamentului medical la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM)” din municipiul Chișinău.

Guvernul Japoniei a oferit instituției finanțare nerambursabilă în sumă de până la 355.000 dolari prin intermediul Programului ”Kusanone”. 

Fondurile au fost utilizate pentru procurarea unei Gama Camere de tip SPECT. Proiectul urmărește consolidarea capacităților CRDM în diagnosticarea non-invazivă a afecțiunilor oncologice și cardiace și evaluarea efectelor tratamentului administrat. Echipamentul poate fi utilizat pentru depistarea unor afecțiuni ale sistemului respirator și circulator, sau tulburări ale funcțiilor renale în cazul pacienților post-COVID-19.

La eveniment au participat lucrătorii medicali din instituție și Ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

Menționând despre serviciul prețios pe care lucrătorii medicali îl aduc societății, în special despre eforturile lor în lupta împotriva Covid-19 și gestionarea fluxului brusc de refugiați din Ucraina din cauza războiului josnic declanșat de Rusia, Ambasadorul Yamada a afirmat: ”Dumneavoastră, lucrătorii medicali din Moldova, sunteți admirați peste tot în lume, ca fiind întruchiparea unei omenii voluntare. Oamenii din întreaga lume au ajuns să recunoască și să respecte foarte mult Republica Moldova datorită acțiunilor dumneavoastră altruiste.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.1 milioane dolari pentru 85 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice. 

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata