Kim Jong un și-ar fi ales succesorul – Dezvăluirile serviciilor secrete sud-coreene

0

Kim Ju Ar, tânăra fiică a liderului nord-coreean Kim Jong Un, care l-a însoţit la testele de rachete şi la paradele militare, este “cel mai probabil” succesoarea liderului nord-coreean, crede agenţia de spionaj din Coreea de Sud, fiind pentru prima dată când face o astfel de evaluare, scrie BBC, potrivit news.ro.

Cu toate acestea, Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud a declarat că încă ia în considerare “toate posibilităţile” pentru planurile de succesiune ale Phenianului.

Kim Ju Ae apare tot mai des alături de tatăl său de când a apărut pentru prima dată în public, la sfârşitul anului 2022.

“Pe baza unei analize cuprinzătoare a activităţilor publice şi a nivelului de omagiere pentru Kim Ju Ae de la prima sa apariţie publică, în prezent ea pare a fi cel mai probabil succesor”, a declarat NIS. “Dar ne păstrăm ochii deschişi pentru toate posibilităţile, deoarece Kim Jong Un este încă tânăr, nu are probleme majore de sănătate şi există multe variabile”, arată agenţia sud-coreeană de spionaj.

Se crede că Kim Ju Ae este al doilea ca vârstă dintre copiii liderului nord-coreean şi ar avea în jur de 10 ani.

Luna trecută, ministrul sud-coreean al unificării, Kim Yung-ho, făcuse o evaluare similară cu privire la fiica lui Kim. “Accentul continuu pus pe fiica lui Kim Jong Un poate fi văzut ca o dovadă că Phenianul se grăbeşte să arate intenţiile de succesiune pe fondul unor circumstanţe interne dificile”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Observatorii au remarcat modul în care Kim Ju Ae este menţionată acum ca fiind o fiică “respectată”, mai degrabă decât “iubită”, aşa cum a fost prezentată pentru prima dată de propaganda oficială în momentul debutului său public din noiembrie 2022. Adjectivul “respectată” este rezervat celor mai venerate persoane din Coreea de Nord. În cazul tatălui său, Kim Jong Un, acesta a fost denumit “tovarăş respectat” abia după ce statutul său de viitor lider a fost clar, notează BBC.

 

FAMILIA DE SÂNGE “SACRU” A LUI KIM JONG UN

Cetăţenilor nord-coreeni li se spune că soţii Kim provin dintr-o familie sacră, ceea ce înseamnă că numai ei pot conduce ţara. Kim va dori să se asigure că va transmite această mantie celei de-a patra generaţii de conducători ai ţării.

Recent, domnişoara Kim şi-a însoţit tatăl la lansarea, în decembrie, a rachetei balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid Hwasong-18, cea mai avansată rachetă cu rază lungă de acţiune din arsenalul nord-coreean. De asemenea, ea a fost alături de tatăl ei când Nordul a lansat pe orbită satelitul său spion Malligyong-1, în noiembrie anul trecut, după două încercări eşuate. Phenianul a susţinut că Malligyong-1 îi va oferi lui Kim vedere la Casa Albă.

Prezentarea timpurie a tinerei Kim în public ar putea fi o modalitate prin care tatăl său să se asigure că fiica se impune încă înainte de a prelua puterea, spun analiştii. Ar putea fi, de asemenea, o modalitate pentru Kim de a depăşi prejudecăţile din Coreea de Nord, profund patriarhală, care nu a fost niciodată condusă de o femeie.

Prima dată când a fost menţionată existenţa lui Kim Ju Ae a fost în 2013, după ce starul american de baschet Dennis Rodman a făcut o călătorie controversată în Coreea de Nord. Rodman a declarat că a petrecut timp cu familia lui Kim, relaxându-se la mare şi că le-a “ţinut bebeluşul în braţe”.

Liderul nord-coreean este extrem de secretos în ceea ce priveşte familia sa – chiar şi soţia sa, Ri Sol Ju, a fost ţinută în secret ceva timp după ce cei doi s-au căsătorit. Cei doi ar fi avut deja un prim copil, un fiu, în 2010, dar nu se ştie nimic despre acesta. Potrivit unor surse din serviciile de informaţii sud-coreene, se crede că cuplul de la Phenian mai are şi un al treilea copil, o fiică, născută în februarie 2017.

Kim este uneori însoţit de sora sa mai mică, Kim Yo Jong, despre care se spune că are un rol esenţial în crearea imaginii sale publice şi în organizarea de evenimente publice pentru el.

La 13 februarie 2017, Kim Jong Nam, fratele vitreg din exil al lui Kim Jong Un, a fost asasinat cu agentul neurotoxic VX în timp ce se plimba prin Terminalul 2 al Aeroportului Internaţional din Kuala Lumpur. Se crede în general că Kim Jong Un a ordonat asasinatul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata