Capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău, împlinește astăzi 589 de ani de la prima atestare documentară. Istoric, pentru prima dată, numele de Chișinău a fost pomenit într-un hrisov, întocmit pe data de 17 iulie 1436, astfel reprezentând cea mai veche atestare documentară a Chișinăului. Mai exact, este vorba de o Carte Domnească de Întăritură.
Prin acest act, domnii Țării Moldovei Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasa slujbă mai multe sate pe Răut, Ichel și Bâc, între care și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.
A doua mențiune documentară, în ordine cronologică, datează din 1466, în documentul de proprietate, eliberat de Ștefan cel Mare, prin care confirmă unchiului său Vlaicu Pârcălab de Cetatea Albă, o seliște, cu întreaga moșie și cu moară. La 25 aprilie 1576, moșia Chișinăului devine proprietate a lui Dragoș, apoi a lui Hodor, Crețu și Roșca (1608-1616), Chirița Dumitrachi (1640).
A fost posesiune a mănăstirilor din Iași „Sf. Vineri”, „Galata” (1640-1641) ș.a. Pe timpul domniei lui Vasile Lupu, localitatea a fost cunoscută ca principal centru economic pe noul drum comercial moldovenesc Suceava-Iași-Tighina-Cetatea Albă (1650).Publicitate
Localitatea a fost menționată documentar ca târg în ținutul Lăpușna, iar locuitorii ei ca târgoveți (2 martie 1666). În 1677, „Cronica polonă” de Miron Costin inserează Chișinăul printre orașele din Țara de Jos a Moldovei. Cronicarul precizează că în ținutul Lăpușna se aflau orașul Lăpușna și orășelul Chișinău.
Cu ocazia marcării celor 589 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău, în perioada 18-20 iulie 2025, pe strada Pietonală Eugen Doga se va desfășura Festivalul „Te salut, Chișinău”.
„Pe parcursul a trei zile, vor fi organizate ateliere creative pentru copii, expoziții de artizanat și demonstrații ale meșterilor populari, activități interactive pentru întreaga familie. Spectacolele muzicale vor fi pe gustul tuturor – de la acorduri simfonice și muzică populară, până la ritmuri moderne și electro, cu cei mai iubiți artiști și invitați speciali. Festivalul își propune să creeze o legătură autentică între locuitorii orașului, valorificând spațiul urban ca loc de întâlnire, inspirație și celebrare a identității culturale”, spune Primăria Chișinău.


Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!