La Ștefan Vodă au fost găsite zeci de mine antitanc și grenade

0

Geniștii Armatei Naționale au executat în luna august 16 misiuni de deminare în localități din raioanele Ștefan Vodă, Hîncești, Anenii Noi, Ungheni, Bălți, Ialoveni, Leova și Șoldănești.

Astfel, în perioada respectivă, au fost depistate și nimicite 137 de obiecte explozive și 535 de cartușe de diferit calibru.

Una din cele mai periculoase misiuni a fost executată în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, de echipa Batalionului de Geniu „Codru” condusă de sergentul clasa III Evghenii Axentii. În această localitate, în urma lucrărilor agricole, au fost depistate 100 de mine antitanc, patru grenade de mână și un proiectil de artilerie.

Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind într-o stare deplorabilă, acestea au fost nimicite în condiții de maximă securitate pe câmp, precizează Ministerul Apărării.

De la începutul anului până în prezent, au fost executate 127 de misiuni de deminare în urma cărora au fost lichidate 434 de obiecte explozive de diferite tipuri și 11.561 de cartușe.

În context, Ministerul menționează că, în perioada sezonului agricol, numărul munițiilor neexplodate depistate în sol crește. Astfel, geniștii Armatei Naționale atenționează populația ca în cazul în care găsesc obiecte explozibile să:

– Anunțați 112;

– Marcați locul depistării obiectului exploziv;

– NU atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte;

– NU loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață;

– NU demontați focoasele sau alte component;

– Nu aruncați în foc obiectul exploziv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata