Le organizau clienților sosirea ilegală în SUA, prin Mexic, iar de opt ani și în Germania, Belgia, Olanda, Franța. Au fost ridicate aproape 400 de pașapoarte ale clienților din Moldova și Ucraina

0

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,   au deconspirat activitatea unui grup criminal organizat, care le facilita clienților sosirea ilegală în Statele Unite ale Americii, prin Mexic, precum și în state ale Uniunii Europene.

Mai exact, contra sumei de 13.000-15.000 euro, clienții erau asigurați că vor ajunge în SUA, prin tranzitarea ilegală a hotarului cu Mexic. Sosiți la destinație cu asistența ilegală a altor membri ai grupului criminal, aceștia aveau posibilitatea să ceară azil autorităților americane, ceea ce le acorda drept de ședere și de muncă.

Inițial, organizatorii îi „vânau” pe clienți pe rețelele de socializare, după care îi invitau în oficiile închiriate din Chișinău. După achitarea taxei, aceștia le creau clienților acte false despre salariul și averile mari, care să le prezinte la Consulatul Mexicului din București, România, care le elibera vize turistice.

Aceeași schemă de falsificare a actelor – contracte de muncă, permise de ședere – era folosită de membrii grupului criminal, timp de opt ani, pentru prezentare la Consulatul Poloniei din Chișinău, pentru obținerea vizei de muncă. În aceste cazuri, taxa percepută de la clienți varia între 250-650 euro. Odată acordată, clienții călătoreau astfel ilegal spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și alte state ale Uniunii Europene, cu depășirea termenului de ședere de 90 de zile.

Pentru consolidarea probatoriului și coraportarea lui la datele furnizate de Ambasada SUA la Chișinău, procurorii PCCOCS au descins cu 29 de percheziții, cu sprijinul angajaților „Fulger.” Acestea au fost desfășurate în oficii și la domiciliile celor patru din Chișinău. Drept rezultat, au fost ridicate 378 pașapoarte ale cetățenilor Moldovei și 10 – ale Ucrainei, peste 200 copii de pașapoarte ale ambelor state, contracte fictive de muncă în Polonia, cartele bancare, precum și calculatoare. De asemenea, au fost ridicate patru automobile și bani care ar proveni din activitatea infracțională: 4 automobile, sume impunătoare de bani provenite din activitatea infracțională – 92 000 euro, 99 000 lei, 300 dolari, 300 lire turcești, 200 hrivne.

Patru bărbați cu vârste cuprinse între 28 și 40 de ani au fost reținute, dintre care trei și-au recunoscut vinovăția și colaborează cu autoritatea de investigație. La solicitarea procurorilor PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar în privința altei persoane a fost aplicat controlul judiciar.

În continuare, Centrul pentru combaterea traficului de persoane al INI și PCCOCS colaborează cu Ambasada Statelor Unite la Chișinău, în vederea identificării tuturor persoanelor cărora le-a fost organizată migrația ilegală în SUA de către grupul criminal organizat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata