Licența pentru importul de cereale nu mai este obligatorie

0

Licența pentru importul de cereale, instituită în octombrie 2023, nu va mai fi obligatorie. Comisia specială care elibera licențele pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui își încheie activitatea în data de 26 iunie, anunță Ministerul Agriculturii.

Măsura a fost introdusă pentru prima dată în 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat în 31 decembrie, transmite democracy.md cu referire la ziua.md.

Ulterior, deciziile de prelungire a termenului pentru trei luni au fost luate în ianuarie și aprilie, iar, conform legislației, a treia extindere nu mai poate fi efectuată.

În această perioadă, au fost acordate 12 licențe pentru importul a aproximativ 70 de mii de tone de floarea-soarelui și 44 de tone de porumb.

În octombrie 2023, Ministerul Agriculturii a anunțat regulamentul de eliberare a permisului pentru importul de cereale, mecanism ce a avut scopul stabilizării prețurilor pe piața locală. Toate cererile au fost verificate de o comisie specială, care, după solicitare, în cel mult cinci zile, verifica spațiile de activitate a producătorului, inclusiv depozitele, pentru a se convinge dacă cererea este justificată. Importatorul putea încheia contractul de import-export doar după obținerea licenței.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata