Rusia blochează accesul la canale TV din România, Franța și alte țări europene

0

Ministerul rus de Externe a anunțat astăzi că Rusia va interzice funcționarea pe teritoriul său a 81 de publicații europene, ca răspuns la cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni adoptat ieri de UE. România apare și ea pe listă cu trei canale TV: b1tv.ro, digi24.ro și protv.ro, inclusiv stirileprotv.ro.

„Ca răspunsla decizia luată de Consiliul UE pe 17 mai de a interzice „orice activitate de radiodifuziune” a trei agenții de presă rusești (RIA „Novosti”, MIA „Izvestia” și „Rossiyskaya Gazeta”), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, se introduc restricții reciproce de acces din teritoriul Federației Ruse la resursele de radiodifuziune ale unor organizații media din statele membre ale Uniunii Europene și operatori media pan-europeni, care distribuie sistematic informații false despre desfășurarea operațiunii militare speciale.”, se arată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Franța este țara cea mai afectată, având nouă mass-media interzise. Printre publicațiile importante care au fost blocate se numără Der Spiegel, Agence France-Presse, El Mundo din Spania, Le Monde din Franța, Agence Europe și Politico Europe, filiala continentală a publicației din SUA.

Uniunea Europeană a aprobat, ieri, decizia finală pentru al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Alte patru instituții media rusești au ajuns pe listă, printre care Rossiyskaya Gazeta, RIA Novosti, Izvestia și Vocea Europei. UE a interzis anterior alte instituții de propagandă rusești, precum RT și Sputnik.

Ministerul a declarat că a fost „forțat” să ia „măsuri în oglindă”, adăugând că, dacă sancțiunile împotriva mass-mediei ruse vor fi ridicate, Moscova va face același lucru.

Anterior, Rusia a adoptat un proiect de lege pentru a extinde domeniul de aplicare al interdicțiilor media pentru a include organizații străine finanțate de stat, cum ar fi BBC sau Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) estimează că Rusia are în prezent încarcerați cel puțin 22 de jurnaliști, dintre care doi, Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, au cetățenie americană.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata