Liderul miliției din Irak acuzat de atacurile asupra trupelor americane, ucis în urma unui atac american

0

Armata americană a lansat joi o lovitură retaliatorie la Bagdad, care a ucis un lider al miliției pe care americanii o consideră reponsabilă pentru recentele atacuri asupra personalului american din Irak, a anunțat Pentagonul, citat de Reuters. Atacul a fost condamnat de către guvernul irakian.

Atacul american l-a vizat pe Mushtaq Jawad Kazim al Jawari, a spus Pentagonul, adăugând că este un lider al grupării Harakat al Nujaba care a fost implicat în planificarea și desfășurarea atacurilor împotriva personalului american.

„Lovitura a ucis și un alt membru Harakat al Nujaba”, a declarat generalul-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, descriind-o drept o lovitură de autoapărare. „Niciun civil nu a fost rănit. Nicio infrastructură sau facilități nu au fost lovite”.

De când a început războiul Israel-Hamas în octombrie, armata americană a fost atacată de cel puțin 100 de ori în Irak și Siria, de obicei cu un amestec de rachete și drone de atac unidirecțional.

Statele Unite au 2.500 de militari în Irak și 900 în Siria, concentrați pe prevenirea reapariției teroriștilor din Statul Islamic. Surse din poliția irakienă și martori au spus mai devreme că o dronă a tras cel puțin două rachete în sediul din estul Bagdadului al grupului de miliție Nujaba.

Surse din poliție și miliție au mai spus că rachetele au lovit un vehicul din complex și au ucis patru persoane, inclusiv un comandant al miliției și unul dintre consilierii săi. Surse din sănătate au confirmat numărul morților.

Grupările de miliție aliniate cu Iranul din Irak și Siria se opun campaniei Israelului din Gaza și consideră SUA parțial responsabile.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt militar al premierului irakian Mohammed Shia al-Sudani a denunțat lovitura asupra grupului, numind-o „un atac nejustificat asupra unei entități de securitate irakiană” care opera cu autorizația lui Sudani.

Sudani are un control limitat asupra unor facțiuni susținute de Iran, de care a avut nevoie pentru a câștiga puterea în urmă cu un an și care acum formează un bloc puternic în coaliția sa de guvernare.

Întrebat dacă armata americană a lovit un membru al forțelor de securitate din Irak, Ryder a spus că persoana vizată este liderul unui grup proxy iranian responsabil de atacurile împotriva personalului american.

Comandanții miliției irakiene au promis că se vor răzbuna pentru atacul de joi. „Vom riposta și îi vom face pe americani să regrete că au comis această agresiune”, a declarat Abu Aqeel al-Moussawi, un comandant local al miliției irakiene.

Luna trecută, Statele Unite ale Americii au efectuat atacuri aeriene retaliatorii în Irak după un atac cu drone al militanților aliniați Iranului, care a lăsat un membru al serviciului american în stare critică și i-a rănit pe alți doi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata