Maia Sandu a decis, poliția execută: Protestatarii loviți și bruscați de forțele de ordine, în timp ce încercau să instaleze corturi în centrul capitalei

0

Protestatari luați pe sus și duși într-o direcție necunoscută, oameni îmbrânciți și altercații între manifestanți și forțele de ordine. Toate acestea s-au întâmplat în Orășelul Schimbării din centrul capitalei, după ce mai multe persoane au încercat să instaleze din nou corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare, în semn de protest față de decizia guvernării PAS de a restrânge dreptul cetățenilor la întruniri publice. 

Intervenția brutală a poliției vine la scurt timp după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis să interzică blocarea arterelor centrale din localități, în timpul acțiunilor de protest, în zilele lucrătoare, și doar pentru o perioadă de patru ore, în zilele de odihnă. Modificarea intervine în contextul în care președintele Maia Sandu s-a arătat extrem de deranjată de protestele organizate de Partidul „ȘOR”, timp de mai bine de o lună și a cerut înăsprirea legislației și acordarea unor drepturi suplimentare poliției, pentru a putea dispersa manifestanții. 

Decizia i-a nemulțumit pe organizatorii protestelor care consideră că, în acest mod, guvernarea PAS atentează la principiile democratice și încalcă grav drepturile omului. De aceeași părere au fost și mai mulți experți independenți, care le-au cerut conducătorilor țării să nu abuzeze de pozițiile lor.

Toate aceste presiuni au loc în contextul în care duminică, 16 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, va avea loc o amplă acțiune de protest la care sunt așteptați în jur de 100 de mii de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata