Maia Sandu, la Conferința „Moldova trece pe alb”: Munca nedeclarată creează concurență neloială între firme și duce la pierderea veniturilor pentru stat

0

În Republica Moldova are loc conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

În cadrul conferinței, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari a menționat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu colegii de la Ministerul Economiei și alte autorități discută de un an măsurile concrete pentru implementare și care se încadrează pe două dimensiuni: cea de penalizare, monitorizare și sancționare și cea de prevenire și stimulare a înălbirii salariilor.

„Pe prima dimensiune vorbim despre reforma inspecției muncii: consolidarea și reorganizarea instituției, au fost crescute salariile inspectorilor, trebuie să revizuim criteriile de risc și să stabilim o conlucrare mai bună între inspecția muncii și inspectoratul fiscal. Săptămâna aceasta am pornit un mecanism prin care vrem ca o parte din deficitul care astăzi merge din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat să fie transferat prin agenții economici. Respectiv, agenții economici vor beneficia pentru o perioadă tranzitorie de credite fiscale pentru costul adițional al înălbirii salariilor. Este o măsură pentru a stimula mai ales conformarea fiscală a agenților economici mici”, spune Spătari.

Președintele țării, Maia Sandu, a punctat că munca la negru înseamnă acces redus la asistență medicală, îngrădirea dreptului la concediu de îngrijire a copilului, condiții precare la locul de muncă.

„De asemenea, munca nedeclarată creează concurență neloială între firme și duce la pierderea veniturilor pentru stat. Costurile muncii nedeclarate sunt mari pentru toți și cu toții trebuie să combatem acest fenomen. Știm că agenții economici se confruntă cu multiple crize și pentru unii astăzi problema principală e supraviețuirea. Guvernarea înțelege acest lucru și este gata să vă ajute să faceți tranziția la munca legală”, a spus Maia Sandu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata