Maia Sandu va candida pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

0

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a confirmat, într-un interviu publicat marţi de Bloomberg, că va candida pentru încă un mandat prezidenţial la alegerile de anul viitor. De asemenea, ea şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030.

Întrebată dacă va candida pentru un nou mandat, Maia Sandu a răspuns afirmativ, scrie Agerpres, preluând publicația Newsmaker din Chişinău.

Maia Sandu a spus că doreşte menţinerea sentimentului proeuropean în rândul populaţiei moldovene şi evitarea unei scăderi a sprijinului pentru ieşirea Republicii Moldova de sub influența Moscovei.

Referitor la pericolele din partea Rusiei, care duce un război în Ucraina vecină, Maia Sandu a afirmat în interviu că Moscova încearcă să destabilizeze şi Republica Moldova.

Cât priveşte perspectiva europeană, ea şi-a exprimat speranţa ca Republica Moldova să fie primită în UE în următorii şapte ani, în pofida prezenţei trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii.

„Secretul soluţionării conflictului separatist este continuarea reformelor economice şi a luptei cu corupţia”, a afirmat Maia Sandu, adăugând că succesul reformelor va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu Uniunea Europeană, şi nu cu Rusia, sunt în beneficiul lor.

Maia Sandu a fost învestită în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020, după victoria din 15 noiembrie 2020 în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale asupra contracandidatului său prorus, Igor Dodon.

Anterior, în perioada iunie-noiembrie 2020, ea a deţinut funcţia de prim-ministru. Următoarele alegeri prezidenţiale la termen sunt prevăzute să se desfăşoare în Republica Moldova în 2024.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata