Marina Tauber, plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile: Guvernarea a dat indicații să fiu ținută în arest, pentru ca să nu pot participa și mobiliza lumea la proteste

0

„Guvernarea PAS și Maia Sandu au dat indicații să fiu ținută în arest, pentru ca să nu pot participa și mobiliza lumea la protestele antiguvernamentale”. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, după ședința Curții de Apel Chișinău, în cadrul căreia magistrații au admis recursul depus de procurori și au decis plasarea deputatului în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.  

Ședința de judecată în cazul Marinei Tauber a avut loc cu ușile închise. După ședință, vicepreședintele Partidului „ȘOR” a menționat că nu există nicio probă care i-ar demonstra vinovăția și că regretă că magistrații sunt influențați de politic. 

„Am ascultat argumentele dlui procuror cu o dezamăgire profundă. Tot ceea ce se întâmplă acum seamănă mai mult cu un film fantastic, având în vedere ceea ce mi se incriminează. Nu există dovezi, nu s-a spus nimic nou, decât indicațiile din partea guvernării ca să fiu ținută în arest și să nu pot să ies la proteste, să mobilizez lumea și să comunic cu cei din teritorii. Nu am comis nicio încălcare. Nici eu, nici liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, nici colegii mei de partid nu au încălcat nimic. Noi ne conformăm legii și activăm în strictă conformitate cu legislația Republici Moldova și a practicilor internaționale. Noțiunea de finanțare ilegală a protestelor nu există. Îmi pare rău că acuzarea de stat este influențată de politic. Sper că toate argumentele avocaților mei vor fi luate în considerare. Sper că, într-un final, dreptatea va triumfa”, a declarat Marina Tauber.

Înainte de ședința de judecată, în adresa Procuraturii Generale, a fost depusă o cerere penală pe numele ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru imixtiune în actul de justiție. Asta după ce acesta a scris o postare pe pagina sa de Facebook în care s-a arătat nemulțumit de decizia magistraților de a plasa pe Marina Tauber sub control judiciar și le-a cerut deschis să o revizuiască. 

„Procuratura nu a prezentat nicio probă valabilă în fața instanței de judecată. De la procurori am auzit doar niște sloganuri politice. Având în vedere comportamentului care a fost în cadrul ședinței de judecată, putem ajunge la concluzia că judecătorii au fost influențați de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. El a indicat pe Facebook ce trebuie să facă procuratura și ce trebuie să facă Curtea de Apel Chișinău. Ce trebuie să mai înțelegem din asta? Noi insistăm că nu trebuie să existe niciun fel de măsuri preventive în ceea ce o privește pe Marina Tauber”, a declarat avocatul Aurel Colenco. 

Mai mult, Colenco a menționat că Justiția este capturată și că presiunile asupra magistraților sunt imense. 

„Este inadmisibil ca un ministru să dea astfel de indicații. În demers este vizat și deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care, de asemenea, și-a permis să se implice în actul de justiție. În prezent, Justiția este capturată și suntem siguri că presiunile asupra magistraților sunt foarte mari. În consecință, au decis ca Marina Tauber să revină măcar în arest la domiciliu, dacă nu le-a reușit să o trimită din nou în arest în penitenciar, ca să-i închidă gura, să nu-i permită să comunice cu nimeni”, a declarat avocatul Aurel Colenco.

Și avocatul Iulian Balan a reiterat că Marina Tauber este nevinovată, nu sunt probe care ar demonstra că ar fi comis vreo ilegalitate și că ea este deținut politic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata