Mesajul Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului

0

Mesajul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului:

”Astăzi aducem un omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor criminale, discriminatorii, antisemite și rasiste din timpul celui de-al doilea război mondial. Este un capitol întunecat din trecutul nostru, dar care nu trebuie uitat.

Din păcate, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova s-au produs crime de neimaginat, victime ale cărora au căzut în mod special evreii şi rromii. Câteva cifre – către sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul Moldovei locuiau un sfert de milion de evrei, aproximativ 12% din populația de la acea vreme, adică fiecare al nouălea locuitor era evreu. O comunitate importantă, educată și înstărită care participa din plin la viața de zi cu zi a regiunii noastre. Dar, doar în trei ani de zile de război, această comunitate a fost practic decimată, numărul victimelor ridicându-se la câteva zeci, dacă nu chiar sute de mii.

A fost o tragedie de nedescris pe care nu avem dreptul să o uităm. Suntem datori să ținem minte cum s-au produs acele atrocităţi și să facem tot posibilul ca astfel de crime împotriva umanităţii să nu mai fie posibile.

Iată de ce, a cinsti memoria victimelor Holocaustului înseamnă să luptăm cu fenomene care sunt străine legilor societăţii, cum ar fi antisemitismul, xenofobia, rasismul şi alte forme de discriminare.

Trebuie să prevenim sub orice formă ura, minciuna sau dezinformarea și orice formă de extremism, care divizează societatea şi ne face să fim intoleranţi unii faţă de alţii.

Astăzi avem datoria să învăţăm lecţiile trecutului pentru ca mâine copiii şi urmaşii noştri să trăiască într-o societate sigură, liberă şi prosperă”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata