Moldova contrastelor: Au făcut economii în spitale pe internări, servicii medicale și alimente ca să majoreze bugetul pentru ”asigurarea funcționalității aparatului central al Ministerului Sănătății”

0

Peste 7 milioane de lei vor fi alocate suplimentar Ministerului Sănătății pentru ”asigurarea funcționalității aparatului central”. Potrivit rectificărilor la buget, propuse de Ministerul Finanțelor, cheltuielile pentru ocrotirea sănătății vor fi majorate cu aproape 136 de milioane de lei, dintre care 7,4 milioane de lei pentru asigurarea funcționalității aparatului central al Ministerului Sănătății.

Din cele 7,4 milioane de lei, 1,7 milioane de lei sunt prevăzute pentru ajustarea cheltuielilor de personal. Alte 4,8 milioane de lei – pentru reparația capitală a clădirii sediului aparatului central.

Totodată, 0,9 milioane de lei vor fi alocați suplimentar din bugetul de stat ”pentru acoperirea cheltuielilor în urma restructurării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”.

În același timp, proiectul de rectificare a bugetului prevede diminuarea alocațiilor pentru sănătate ”în rezultatul identificării de către instituțiile din domeniul sănătății a economiilor în sumă de 1,2 milioane de lei din contul neîndeplinirii planului de zile/paturi, eliminarea lucrărilor de reparații curente/capitale, care nu au necesitatea urgentă și altor economii în procurarea produselor alimentare și serviciilor medicale”.

Amintim, autoritățile s-au adresat cetățenilor la unison cu îndemnul ca să facă economii. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că populația trebuie să se pregătească că va traversa o perioadă destul de complicată cu creșteri galopante la prețuri și tarife, de aceea trebuie să fie econoamă și grijulie. Același lucru l-a spus și deputatul PAS, Ana Racu, care a chemat populația să-și strângă cureaua și să nu facă risipă de produse alimentare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata