Moldova va primi 40 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

0

Republica Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro. Banii sunt oferiți în cadrul unui acord de finanțare cu Comisia Europeană, semnat pe 11 mai și ratificat astăzi de Guvern.

Ministrul finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că este vorba despre Programul „UE pentru reziliență și guvernanță”, transmite democracy.md cu referire la IPN.

„Scopul Programului este de a consolida reziliența statului și a societății, precum și redresarea socio-economică cu accent pe buna guvernanță, stabilitate și pace. La fel și de a oferi societății noastre oportunități favorabile incluziunii”, a notat ministra.

Potrivit ei, în baza acordului, urmează a fi lansate proiecte noi ce vizează consolidarea capitalului uman, stabilitatea națională și integritatea teritorială, sisteme agroalimentare, asistență tehnică, precum și alte acțiuni complementare. Perioada de implementare a proiectelor est de 72 de luni.

În aceeași ședință, a fost ratificat Acordul cu Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la  Mecanismul pentru interconectarea Europei, acord semnat pe 9 mai 2023. „Respectivul mecanism este cel mai important instrument european pentru susținerea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii cu un buget de peste 26 de miliarde euro, prevăzut până în 2027. Participarea Republicii Moldova în acest program va facilita accesarea resurselor nerambursabile, deci a granturilor pentru co-finanțarea proiectelor de infrastructură majoră în sectorul transporturilor, al energiei și al digitalizării”, a menționat ministra infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija.

În context, premierul Dorin Recean a solicitat ca în termen de trei săptămâni să fie creat un portal pe care să fie publicate toate informațiile despre asistența externă. „Deseori, aceleași sume sunt repetate de două-trei ori – la etapa de inițiere a discuțiilor, după care la etapa de aprobarea într-o instituție, apoi în altă instituție. Să avem o transparență maximă pentru toți cetățenii – care sunt aceste bugete și care sunt debursările pe toate aceste bugete”, a precizat premierul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata