Moldovagaz anunță că a efectuat transferul către Gazprom pentru plata datoriei la gazele naturale

0

SA „Moldovagaz” a anunțat astăzi, 26 noiembrie, că a transferat către compania rusă „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent.

În această dimineață, 26 noiembrie, Guvernul s-a întrunit în ședință și a aprobat proiectul de Hotărâre privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

La 24 noiembrie, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a expediat o solicitare către Parlament să examineze „de urgență” proiectul legii de modificare a bugetului de stat, pentru a achita cele 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru datoriile acumulate la „Gazprom”.

Tot la 24 noiembrie, compania rusească „Gazprom” a oferit Republicii Moldova o nouă perioadă pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural pentru luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. Totodată, „Gazprom” a menționat nu va deconecta țara noastră de la gaz, scrie Ria Novosti. Informația a fost confirmată și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Anrei Spînu. Autoritățile moldovenești au promis companiei rusești „Gazprom” că va efectua plata plata pe 26 noiembrie.

Amintim că purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a declarat, luni, 22 noiembrie, că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite Ria Novosti.

În seara zilei de ieri, 22 noiembrie, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că 1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În reacție ministrul Andrei Spînu a declarat, marți, 23 noiembrie, că ministerul pe care-l conduce a recepționat astăzi, 23 noiembrie, demersul „Moldovagaz” cu privire la situația creată în ceea ce privește plata datoriilor pentru luna octombrie și noiembrie către „Gazprom”, iar Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Spînu a precizat că banii rămași de la Energocom – 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata