Germania va avea prima femeie în funcția de ministru de externe

0

Germania va avea prima femei în funcția de ministru de externe, după ce partidul ecologist a anunțat că Annalena Baerbock, co-președinta partidului va prelua acest portofoliu în viitorul guvern de coaliție condus de social-democratul Olaf Scholz. Din coaliție mai face parte și Partidul Liberal care va conduce, între altele , finanțele.

Este de așteptat ca Baerbock să adopte poziții mai tranșante față de regimurile autoritare din țări precum China și Rusia, respectiv să dea mult mai multă greutate problemelor legate de respectarea drepturilor omului. Ecologiștii au mai condus ministerul de externe cu Joschka Fischer, în guvernul condus de Gerhard Schroeder, intre 1998 – 2005.

Tot ecologiștii vor avea și un „super”- minister al economiei, care va ingloba și energia și protecția climei, condus de al Robert Habeck, al doilea co-președinte al Verzilor. Numirea lui Habeck ar putea afecta punerea rapidă în funcțiune a noului gazoduc Nord Stream 2, construit de Gazprom și care aduce gaze în Germania direct pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina.

Fosta vicepreședintă a camerei inferioare a parlametului, Claudia Roth va prelua cultura în timp ce la agricultură este numit ecologistul Cem Ozdemir. Unul din cei mai populari politicieni din partidul ecologist, Osdemir va fi și primul ministru din Germania, de origine turcă.

Este de așteptat ca noul guvern condus de social-democrați să fie votat în Parlament la începutul lunii decembrie, marcând încheierea erei Merkel, după 16 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata