Navalnîi pregătește un plan împotriva lui Putin

0

Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, a îndemnat rușii să organizeze un tip diferit de protest în ziua alegerilor prezidențiale din Rusia, solicitându-le să voteze la prânz. Navalnîi susține că votul împotriva lui Putin nu este suficient, deoarece Kremlinul ar putea falsifica oricum rezultatele utilizând sistemul electronic de vot introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale.

Postând prin intermediul susținătorilor săi pe rețelele sociale, Navalnîi a propus ca oamenii să meargă la vot la prânz pe 17 martie, sugerând că acest gest ar trimite un semnal puternic, fără a pune pe nimeni în pericol. Într-un mesaj pe canalul său Telegram, el a subliniat că aceasta ar putea fi o “demonstrație puternică a stării de spirit a țării”.

Deși protestele ample sunt rare în Rusia, Navalnîi a asigurat că acest act este sigur, deoarece votul este legal și încurajat oficial. El a subliniat că la ora 12 există deja o prezență ridicată la vot, iar identificarea celor care votează împotriva nu ar fi posibilă.

Aleksei Navalnîi, aflat în prezent într-o colonie penală arctică, ispășește pedepse de peste 30 de ani pentru acuzații pe care le consideră inventate pentru a-l reduce la tăcere. Cu toate că Kremlinul afirmă că Vladimir Putin va câștiga alegerile datorită sprijinului popular, susținătorii lui Navalnîi încearcă să folosească perioada de campanie pentru a alimenta opoziția față de Putin și politica sa. Unele critici au fost ridicate și în legătură cu vulnerabilitățile votului electronic, considerat ușor de manipulat de către autorități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata