Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare pentru că și-a finanțat ilegal campania electorală din 2012

0

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost declarat vinovat, miercuri, de o curte de apel din Paris pentru finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, dar a obţinut o sentinţă mai blândă, de un an închisoare – dintre care şase luni cu suspendare -, faţă de o decizie anterioară a unei instanţe inferioare, relatează BFM TV şi Reuters, preluate de News.ro.

Sentinţa poate fi executată prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brăţări electronice, fără a merge la închisoare. Sarkozy primise iniţial o pedeapsă de un an de închisoare, în 2021, atunci când a fost găsit vinovat prima dată, dar aplicarea deciziei a fost suspendată până la judecarea apelului.

Sarkozy, care a fost preşedinte din 2007 până în 2012, a rămas o figură influentă în rândul conservatorilor francezi şi este în relaţii de prietenie cu preşedintele Emmanuel Macron, în ciuda unei serii de procese şi investigaţii declanşate pentru diverse probleme juridice legate de finanţarea campaniei sale.

El a negat întotdeauna acuzaţiile potrivit cărora partidul său, Les Republicains, cunoscut pe atunci sub numele de UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relaţii publice pe nume Bygmalion pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale – marcată de evenimente-spectacol fastuoase, inedite până atunci în politica franceză.

În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: “Eu nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, a declarat el în faţa instanţei.

Franţa stabileşte limite stricte pentru cheltuielile de campanie. Procurorii susţin că firma a facturat UMP şi nu campania. Ei spun că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu faţă de suma permisă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata