Nivel ridicat de poluare în Chișinău

0

Nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat. Acesta depășește norma admisibilă. Locuitorii Capitalei se arată nemulțumiți de fumul din oraș.

Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, a confirmat că nivelul de poluare a aerului este majorat.

„Începând din data 30 decembrie, inclusiv până în ziua de astăzi, avem o majorare a poluării aerului, în special cu particulele PM10 mkm. Cota maximă a fost atinsă în data de 30 decembrie, când 2,8 ori a fost depășit standardul de calitate a acestor particule PM10 mkm. Pe 31 decembrie, 1 ianuarie, 2 ianuarie s-a menținut cam de două ori”, a precizat Marina Lungu. 

Potrivit specialistei, există mai multe motive care au dus la un nivel atât de ridicat de poluare. 

„Activitatea industrială, sistemul de încălzire, centralele termoelectrice, centralele termice care folosesc inclusiv păcura. Dar nu excludem sistemele de încălzire individuale. Din cauza prețului destul de exagerat al gazului, oamenii, în special cei de la sate, utilizează alternative diferite, inclusiv cauciucuri se ard în sobe și altele care sunt destul de dăunătoare și contribuie semnificativ la poluarea aerului. Plus am avut zilele acestea focurile de artificii în aer și un trafic foarte intens”, a explicat specialista.

Potrivit Marinei Lungu, un factor foarte important care favorizează acumularea poluanților sunt condițiile meteorologice, cum ar fi ceața, care are proprietatea de a menține particulele în aer.

Pe de altă parte, conform senzorilor de la Ambasada SUA, indicele de calitate a aerului din Chișinău ajunge la 160, un nivel nesănătos al calității aerului, care poate provoca probleme serioase de sănătate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata