Noul vicepremier pentru Digitalizare s-a aflat în conflict de interese mai mult timp, cu un salariu lunar de peste 184 mii lei

0

În atenţia preşedintei Maia Sandu, premierului Natalia Gavriliţa şi a șefei ANI, Rodica Antoci: Noul vicepremier pentru Digitalizare își achita peste 10 mii dolari SUA lunar, activând în două funcții incompatibile.  

Un conflict de interese vădit a fost admis de către noul vice-prim-ministru pentru Digitalizare, Iurie Ţurcanu, în perioada în care acesta a ocupat funcția de director al Agenției Guvernare Electronică. Cel puțin aceasta reiese din informațiile care se referă la precedenta sa activitate.

Astfel, în perioada 19 august 2019 – 31 decembrie 2020, actualul vicepremier, Iurie Țurcanu, a ocupat funcția de Director al Agenției Guvernare Electronică (AGE), iar concomitent şi de consultant în proiectul implementat de AGE din creditul acordat de Banca Mondială. Respectiv, noul vicepremier primea un salariu cumulativ de de peste 184 mii lei pe lună (peste 10 mii $), activând în dublă ipostază, cea de director al instituției publice și de consultant în instituția pe care o conducea, în acest sens aflându-se într-un vădit conflict de interese.

Cum s-a întâmplat însă ca şeful AGE să deţină simultan două funcţii?

La 19 august 2019, prietenul său de pe timpurile PLDM, Andrei Spînu, îl numește pe Țurcanu, printr-un Ordin al Secretarului General al Guvernului, în funcția de Director al AGE. La acel moment, Țurcanu lucra la AGE de mai mulți ani, fiind plătit cu un salariu de circa 120 mii lei, pentru serviciile de consultanță. Astfel, Ţurcanu, după numirea în funcția de director al AGE, nu renunță la funcția de consultant, continuând să primească bani pentru această funcție. Mai mult, înțelegând că încalcă vădit legea, Țurcanu îl convinge pe Spînu ca acela să semneze un Amendament la Contractul de consultanță, pe care el îl avea cu AGE încă din 2018, incluzând acolo clauza “Consultantul Țurcanu va cumula funcția cu Directorul Țurcanu”. Iar pe 14 noiembrie 2019 (când Parlamentul acorda vot de susținere noului Guvern), Andrei Spînu semnează, pe ultima sută de metri, acel Amendament. În baza acestei semnături a lui Spînu, Țurcanu continuă să cumuleze 2 funcții incompatibile și să-și achite absolut ilegal câte 120 mii de lei pe lună timp de un an.

Dacă facem referire la litera legii, atunci vicepremierul Iurie Țurcanu a încălcat concomitent următoarele prevederi legale:

1. Legea 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, art.25 (2), care prevede că ”Funcționarul public nu este în drept să desfășoare alte activități remunerate: a) în cadrul autorităților publice…; c) prin contract…….din sectorul public sau privat, a căror activitate este controlată, subordonată sau în anumite privințe este de competența autorității în care el este angajat” ;
2. Hotărârea Guvernului 760/2010 cu privire la Instituția Publică ”Agenția de Guvernare Electronică”: pct. 7 al Statutului AGE, care prevede că ”În activitatea sa, Agenția va evita apariţia conflictelor de interese”, or activitatea de director al instituției publice, finanțată de o anumită organizație internațională, prezintă un vădit conflict de interese, pentru că acesta evident va promova interesele doar ale acestei organizații, din start fiind respinse toate tentativele altor parteneri de dezvoltare de a stabili relații de colaborare, nemaivorbind de interesele statului, inclusiv în aspect financiar etc.

Apare întrebarea: cine a încălcat mai mult legea – Andrei Spînu, ori Iurie Țurcanu?

Declarația Ţurcanu Iurie by Telegraph Moldova

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata