O femeie oarbă și-a recăpătat vederea cu ajutorul unui implant în creier

0

O femeie oarbă a reușit să-și recapete parțial vederea cu ajutorul unui implant în creier și a unei perechi speciale de ochelari echipați cu camere video. Potrivit slashgear.com prin intermediul unui experiment realizat de către mai mulți cercetători, acum Verna Gomez, în vârstă de 60 de ani, poate să vadă forme, linii și litere, chiar dacă și-a pierdut anterior vederea complet. 

Implantul ce a ajutat-o este cunoscut sub numele de „Moran/Cortivis”, acesta i-a permis femeii de 60 de ani, să-și recapete suficientă vedere pentru a vedea forme simple. În timpul experimentului, cercetătorii au lucrat cu Gomez timp de șase luni și spun că proteza pe care au produs-o ar putea ajuta orbii din întreaga lume.

Oamenii de știință de la Universitatea din Utah, alături de cercetătorii de la Universitatea Spaniolă, spun că procedura este sigură, pentru că poate reda parțial vederea persoanelor oarbe.

Iar acest lucru a fost posibil prin implantarea unui implant în creier: adică o serie de electrozi care se conectează la neuronii cortexului vizual(simțul vederii), conectați apoi la o pereche de ochelari specializați, echipați cu camere video. Implantul foarte complex, însă până acum, nu pare să apară alte efecte nedorite. 

Desigur, soluția nu este perfectă, însă important este că studiul publicat de către cele două echipe de cercetători au demonstrat că acest proces este unul sigur și eficient, iar în viitor ar putea fi folosit la o scară mai mare în toată lumea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata