Odnostalco: Este inadmisibil ca pensionarul, care va primi un ajutor cu 10 lei mai mare, să achite amendă de mii de lei

0

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a criticat inițiativa majorității PAS de a crea Inspectoratul Social de Stat. În cadrul unei conferințe de presă, parlamentarul a declarat că această structură are drept scop urmărirea oamenilor săraci din Republica Moldova.

“A fost creat un organ, care va urmări ca cetățenii noștri, care fac parte din pătura social-vulnerabilă, să fie verificați, ca să nu primească de la stat un ajutor mai mare cu un leu sau cu 10 lei, iar dacă o să primiți mai mult cu un leu, riscați amendă de 2500 lei”, a declarat Odnostalco.

Parlamentarul spune că scopul guvernării este de a reduce numărul celor, care vor cere ajutorul statului.

“În document se spune că cetățenii, care vor să obțină ajutor pentru perioada rece a anului, trebuie să depună actele la Direcția de asistență socială și dacă el a greșit, nu a adus un certificat dar a primit ajutorul și a prejudiciat statul cu 500 de lei, va achita amendă de 2500 de lei. Astfel, oamenii vor avea frică să ceară ajutor, pentru că s-ar putea trezi cu amenzi de mii de lei”, spune Odnostalco.

Vladimir Odnostalco spune că în urma adoptării acestui document, vor avea de suferit și asistenții sociali, care deservesc un număr enorm de cetățeni și pot comite erori, la prelucrarea volumului mare de documente.

Amintim că majoritatea parlamentară PAS a aprobat instituirea Inspectoratului Social de Stat, scopul căruia este de a verifica persoanele care primesc ajutor social de stat, dar și organele care acordă acest ajutor. Potrivit proiectului de lege, Inspectoratul Social de Stat va fi în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru implementarea proiectului este nevoie de resurse suplimentare din bugetul de stat în sumă totală de 1,1 milioane de lei. Persoanele care au prezentat informații eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale riscă amenzi de până la 2500 de lei. Neprezentarea în termen de 10 zile, de către beneficiarul de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului, asistentului social comunitar, a informației privind schimbarea locului de trai ar putea fi amendată cu până la 1500 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata