Ofițer al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, pus sub învinuire pentru trafic de influență

0

Procuratura Anticorupție, informează că, astăzi 14 iulie 2022, i-a fost înaintată învinuirea unui ofițer al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, vizat în cadrul unei cauze penale de trafic de influență (art.326 alin.(2) din Codul penal).

Precizăm că, pe parcursul zilei de ieri, 13 iulie 2022, ofițerul SPIA a fost reținut pe un termen de 72 ore.

Menționăm că, cazul a fost documentat de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI.

Așadar, ofițerul SPIA este învinuit că, în martie 2022, a pretins de la o altă persoană, suma de 10 000 euro, pentru a-i influența pe angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal de a permite accesul unui cetățean al Ucrainei în Republica Moldova, ținând cont de faptul că acesta avea interdicția de a ieși de pe teritoriul Ucrainei, datorită declarării stării de urgență, în legătură cu războiul desfășurat pe teritoriul țării sale. În continuare, din suma pretinsă, ofițerul SPIA a acceptat și primit suma de 3000 dolari SUA și 300 Euro.

În procesul de audiere în calitate de învinuit, ofițerul SPIA nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate, respectiv uzând de drepturile sale procesuale a refuzat de a face careva declarații pe marginea circumstanțelor cazului investigat.

După înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție au înaintat demers către judecătorul de instrucție pentru aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile.

În acest context, ținem să precizăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata