Orhei se transformă: Grădinița ‘Albinuța’ a fost modernizată într-un timp record

0

De săptămâna viitoare, aproape 300 de copii din municipiul Orhei vor fi  educați în condiții confortabile. Grădinița nr.2 „Albinuța” din sectorul Sloboziei Doamnei și-a redeschis ușile pentru preșcolari după modernizare.

 

Instituția preșcolară a fost reparată capital, iar lucrările s-au desfășurat într-un termen record pentru un asemenea proiect de amploare. În decurs de trei luni, au fost schimbate acoperișul, pardoseala, geamurile și ușile, grupurile sanitare. Pereții au fost tencuiți și vopsiți pe interior și exterior, iar sălile de studiu și dormitoarele au fost dotate cu mobilier nou și confortabil. Concomitent, a fost amenajată curtea grădiniței. Aici au fost create condiții prielnice pentru joacă și recreere. Bugetul pentru realizarea proiectului a constituit peste 20 de milioane de lei.

 

Copiii și părinții au rămas impresionați de transformările frumoase prin care a trecut grădinița.

 

„Incredibil, cât de frumos arată pe interior și exterior! E totul nou, modern, confortabil. Eu sunt foarte mulțumită, și fetița mea, uitați-vă, cât de emoționată este! Și curtea a fost amenajată potrivit pentru plimbări în aer liber și joacă. Înainte totul a arăta lamentabil. Și așa a fost ani în șir.  Ne bucură mult aceste schimbări, și mulțumim conducerii orașului și primarului nostru de onoare, Ilan Șor, că se gândesc la copiii noștri”, ne-a spus o mămică.

 

„ Mi-au dat lacrimile, vă spun sincer. Copilul meu, în sfârșit, va fi educat și îngrijit în condiții moderne. Trebuie să recunosc, nu avem acest confort nici acasă. Copilul se află aici, zilnic, aproximativ 7 ore. Evident, condițiile și atmosfera din grădiniță îl influențează emoțional și psihologic. Acum voi fi mai liniștită, pentru că știu că în aceste spații frumoase, colorate, confortabile se va simți ca acasă și în siguranță. Mulțumim echipei lui IlanȘor pentru tot ceea ce face pentru copiii noștri și orașul nostru”, ne-a mărturisit o altă mămică.

 

Grădinița „Albinuța” nu este nici prima, și nici ultima modernizată în Orhei. Proiectul de reabilitare totală a instituțiilor preșcolare a demarat încă în 2015, când omul de afaceri Ilan Șora fost ales primarul municipiului. Îmbunătățirea infrastructurii grădinițelor și școlilor și crearea condițiilor confortabile de educație a fost una dintre prioritățile lui Ilan Șor.

 

“Grădinița este o etapă foarte importantă în viața fiecărui copil. Aici este locul unde se descoperă pe sine și începe să exploreze viața. Aici învață să relaționeze cu alți copii și să studieze lumea înconjurătoare. Experiențele trăite la grădiniță marchează un copil pentru tot restul vieții sale. Iată de ce este important să creăm în instituțiile preșcolare condiții bune de educație, unde micuții să se simtă confortabil fizic și emoțional, în egală măsură”, a menționat Ilan Șor.

 

Până în prezent, în municipiul Orhei, cu suportul echipei lui IlanȘor au fost reparate capital patru grădinițe – 5, 6, 12 și 2. La anul viitor, încă trei grădinițe din oraș se vor transforma în șantier.

 

“Investiția în copii, este investiția în viitor. Iar primele rezultate ale eforturilor noastre sunt deja vizibile. Anul acesta am avut 125 de medaliați olimpici. În același timp, 20 de familii, originare din Orhei, care mai mulți ani s-au aflat în străinătate, au revenit acasă. Totul începe de la condițiile de educație din grădinițe și școli, de la 7 ani de acasă. Este de datoria noastră să avem grijă de copii, să le asigurăm confortul necesar, alimentație de calitate și sănătoasă. Și noi asta am reușit să facem în orașul Orhei, cu ajutorul omului de afaceri și filantropului Ilan Șor. Pentru grija față de copii, de orașul nostru scump, îi mulțumim din suflet”, a relatat primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu.

 

Viceprimarul municipiului Orhei, Valerian Cristea, le-a împărtășit copiilor și părinților bucuria realizării acestui proiect multașteptat.

 

“Cunosc cât de greu v-a fost în toți acești ani. De fiecare dată când treceam pe aici, priveliștea existentă mă întrista enorm. Curgea coperișul, condițiile din curte nu erau adecvate pentru preșcolari, scările din exterior erau distruse etc. Acum, uitați-vă, ce frumusețe! Cât confort există aici! Acest proiect este o mândrie pentru noi toți!”, a menționat Valerian Cristea.

 

În 2024, va fi lansat și un proiect de amploare de modernizare a tuturor școlilor din orașul Orhei. Vă reamintim că modernizarea municipiului a demarat în 2015, când Ilan Șor a devenit primar. Până în prezent, echipa politicianului și omului de afaceri a reabilitat peste 90 la sută din infrastructura rutieră a Orheiului. Suplimentar, au fost implementate zeci de proiecte sociale, care au îmbunătățit considerabil viața orheienilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata