Parlamentul aprobă Declarația pentru Integrarea Europeană a R. Moldova

0

Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a R. Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea R. Moldova la UE va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al R. Moldova,

În document se constată că UE, timp de decenii, a fost un partener de nădejde al țării noastre, oferind dezinteresat suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale R. Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, R. Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID, precum și criza energetică din iarna 2022-2023.

„În proiect se mai stipulează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea R. Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente. În context, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la UE, precum și să consolideze instituțiile statului implicate în negocieri”, anunță Legislativul.

Prin intermediul Declarației, deputații fac apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea R. Moldova la UE.

„Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”, se menționează în Declarație.

Chiar dacă Parlamentul, care este organul reprezentativ suprem al poporului, a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a R. Moldova, autoritățile nu renunță la ideea organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pentru a întreba poporul R. Moldova dacă vrea integrarea în UE.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata