Peste 200 de sportivi și antrenori din Chișinău au fost premiați în cadrul „Galei Vedetelor Sportive – 2022”

0

Peste 200 de sportivi și antrenori din Chișinău au fost premiați în cadrul „Galei Vedetelor Sportive – 2022”, eveniment, organizat de către Primăria Chișinău.

Primarul general Ion Ceban spune că astfel a vrut să sublinieze performanțele sportive obținute la competițiile internaționale pe parcursul anului 2022.

„Sunt mândru de rezultatele sportivilor noștri din municipiu, care pe parcursul acestui an au obținut medalii de aur, argint și bronz la diferite campionate mondiale și europene, la toate categoriile de vârstă, la diverse discipline precum: lupte, lupte feminine, caiac-canoe, haltere, judo, dans sportiv, etc.
Rezultate remarcabile au obținut și sportivii noștri paralimpici: para-judo, para-atletism, para-armwrestling.

Sportivii din capitală, care ne reprezintă țara, sunt cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova. Mulţumesc sportivilor, dar şi antrenorilor care depun suflet şi dau dovadă de mult curaj, pentru a ajunge cât mai departe”, a declarat Ceban.

Actualmente, în subordinea Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport activează 3 licee cu profil sportiv:
⁃ Liceul-internat Municipal cu Profil Sportiv,
⁃ Instituția Publică Liceul Teoretic cu profil sportiv nr. 2,
⁃ Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria”
⁃ Dar și 13 instituții sportive.

Menirea acestora este dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală, atingerea nivelului de performanţă, antrenarea copiilor, tinerilor în practicarea sistematică a culturii fizice şi sportului.

„În instituțiile sportive, la 46 de secții sportive, se practică 23 de ramuri de sport, în care sunt antrenați anual circa 6129 elevi, îndrumaţi de aproximativ 300 de profesori – antrenori.
Numărul activităţilor sportive, comparativ cu anul precedent, s-a majorat.

Majoritatea sportivilor din instituţiile de ramură subordonate, pentru rezultatele obţinute, au fost incluși în loturile naţionale.
Vom susţine în continuare pe toți cei care vor să facă performanţe în domeniul sportului.

În ultimii ani, Primăria Chișinău a majorat substanţial alocaţiile pentru domeniul sportului din capitală.
Doar în anul 2022, din bugetul municipal au fost alocaţi peste 9 mil. de lei pentru cofinanțarea și finanțarea diverselor evenimente sportive, competiții și participări la campionate.

Este vorba despre:

  • 2 mil. 631 mii 500 lei pentru pregătirea sportivilor din cele 13 școli sportive din municipiul Chișinău
  • 3 mil. de lei, din acest an, pentru prima dată, a fost lansat Programul de cofinanțare a proiectelor pentru sport și altor activități sportive de nivel local și internațional care prevăd promovarea modului sănătos de viață, selecția și pregătirea sportivilor de performanță, antrenarea populației municipiului Chișinău în practicarea sportului
  • 2 mil. 475 mii lei pentru desfășurarea acțiunilor sportive municipale cu caracter local și internațional
  • 1 mil. 500 mii lei pentru performanțe obținute la competițiile internaționale, pentru premierea sportivilor din municipiul Chișinău

Pe parcursul anului curent, de către Primăria Chişinău au fost premiați 42 de sportivi.

Totodată, continuăm implementarea Programului municipal de construcţie, amenajare și reparație a stadioanelor sportive din cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar din municipiul Chișinău.

Au fost reabilitate stadioanele din instituţiile de învăţământ: LT „Gaudeamus”, LT „Mihai Viteazul”, LT „Nicolae Iorga”, LT „George Călinescu”, LT „Nicolae Gogol” și LT „Liviu Deleanu””, a punctat Ceban.

Deja au început lucrările încă la 7 stadioane din instituțiile de învățământ din mun. Chișinău: LT„ Olimp”, LT „Universul”, LT „ George Meniuc”, LT „Petru Rareș”, Instituția Publică „ LT Alexandru Ioan Cuza”, LT „ Petru Zadnipru” și LT „Alexandr Pușkin”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata