Peste o mie de persoane au decedat la pelerinajul de la Mecca

0

Bilanțul morților la marele pelerinaj musulman care s-a desfășurat în Arabia Saudită pe o căldură intensă a depășit cifra de o mie, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de către diverse țări.

Ritualurile s-au desfășurat din nou, în acest an, la temperaturi foarte mari, care au atins 51,8 grade Celsius la marea Moschee de la Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului, transmite democracy.md cu referire la radiomoldova.md.

Un diplomat arab a declarat joi AFP că 58 de morți suplimentare au fost înregistrate în rândul pelerinilor egipteni, crescând astfel la 658 numărul cetățenilor egipteni care au decedat în timpul hajj.

Potrivit acestui diplomat, 630 dintre ei nu aveau autorizație oficială la pelerinaj.

În total, 1.081 de morți au fost semnalate de către aproximativ zece țări prin intermediul unor comunicate de presă sau diplomați implicați în operațiuni de căutare a victimelor.

Anual, zeci de mii de credincioși încearcă să participe la pelerinaj fără să dețină permisele necesare, emise în funcție de cote și care implică un număr de costuri.

La începutul lui iunie, Arabia Saudită anunța că forțele sale de securitate au respins la mecca peste 300.000 de pelerini neînregistrați.

Se pare însă că un număr mare de pelerini clandestini au participat la ritualuri – începând de vineri – în condiții deosebit de grele.

„Oamenii erau obosiți din cauză că au fost urmăriți de forțele de securitate înainte de ziua (ritualului pe Muntele) Arafat (sâmbătă). Erau epuizați”, declară joi AFP un diplomat arab care a cerut protecția anonimatului.

Potrivit acestui diplomat, căldura este principala cauză a deceselor în rândul pelerinilor egipteni, care provoacă complicații legate de hipertensiunea arterială.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata