Platforma Femeilor Deputate, la lansarea Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin: Vom fi o voce puternică în promovarea sănătății femeilor

0

Astăzi în Republica Moldova a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfășura în perioada 23 ianuarie – 4 februarie 2023. Săptămâna este organizată în țara noastră pentru al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

Deputata Marcela Adam a anunțat, în deschiderea evenimentului, că anul acesta Platforma va fi implicată activ în campanie, mulțumind Ministerului Sănătății și partenerilor de dezvoltare pentru inițiative și suport.  „Astăzi, cu toții împreună ne putem conjuga eforturile pentru a preveni cancerul de col uterin, or informarea și conștientizarea mecanismelor de prevenire a acestei boli pot salva vieți. Cu toții putem eradica această boală, atunci când ne informăm și informăm pe alții. Platforma Femeilor Deputate își propune să fie o voce puternică a tuturor femeilor din Republica Moldova”, a declarat Marcela Adam.

Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova în 2023 este „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!” Cele două măsuri – testarea citologică și vaccinarea – pot preveni boala în totalitate.

În Republica Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la trei ani. De asemenea, părinții sunt îndemnați să fie proactivi pentru a vaccina fetele și băieții începând cu vârsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că cancerul de col uterin este unica patologie oncologică, care are șansa să fie eliminată totalmente printr-un șir de acțiuni. „De aceea trebuie să ne fortificăm și să ne unim eforturile pentru ca nicio femeie să nu decedeze în urma acestei patologii”, a spus ministra. Ala Nemerenco a menționat că eradicarea cancerului de col uterin este unul din cele mai importante obiective pentru perioada până în anul 2030.   

La evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin au participat și femei campioane care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase, inclusiv mame cu copii, precum și o mamă cu fiica sa vaccinată împotriva infecției cu HPV. Invitatele au îndemnat toate femeile din Moldova să beneficieze de oportunitatea de a-și proteja sănătatea, prin vaccinarea împotriva infecției cu HPV și testarea citologică regulată.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin va include mai multe evenimente și acțiuni de sensibilizare publică organizate la nivel național și în localitățile din țară. Ca și în alți ani tinerii vor fi implicați pentru a distribui materiale informaționale și a reaminti mesajele campaniei. O noutate a acestui an este implicarea activă a mai multor companii private, care vor promova activ mesajele campaniei ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială.

Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în Republica Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata