Poliția rusă a dat-o în urmărire pe prim-ministra Estoniei

0

Autoritățile ruse au dat-o în urmărire pe prim-ministra guvernului Estoniei, Kaja Kallas, alături de un secretar de stat și ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis. Motivul invocat este “ostilitatea față de Rusia” și acțiunile considerate ca insulte la adresa memoriei istorice a Rusiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, cei trei oficiali sunt acuzați de “distrugerea și degradarea unor monumente ale soldaților sovietici” din cel de-Al Doilea Război Mondial.

În contextul tensionat dintre cele trei țări baltice și Rusia, acțiunile acestor oficiali au generat un nou val de controverse și dispute. Statele baltice, membre ale Uniunii Europene și NATO, au relații tensionate cu Rusia, iar recentele acțiuni au intensificat conflictul. Aceste state au marcat respingerea perioadei de dominație sovietică prin demontarea monumentelor moștenite de la fosta Uniune Sovietică. Mai mult, balticii susțin activ Ucraina și se consideră amenințați de posibile atacuri ruse.

Într-un context în care Rusia a invadat Ucraina și a întâmpinat opoziție din partea statelor baltice, acțiunile lor au generat îngrijorare și reacții dure din partea Kremlinului. Recent, ministerul de externe rus i-a convocat pe reprezentanții diplomatici estoni, letoni și lituanieni, acuzându-le de sabotaj electoral și refuzând să asigure securitatea secțiilor de votare rusești din ambasadele lor. Situația tensionată reflectă relațiile delicate dintre cele două părți, cu impact asupra securității regionale și a politicilor externe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata