Polonia a anunțat că nu mai trimite arme în Ucraina

0

Relațiile dintre Polonia și Ucraina continuă să se înrăutățească ca urmare a tensiunilor legate de exporturile de cereale ucrainene, iar guvernul polonez a anunțat, miercuri seară, că nu va mai ajuta Ucraina cu armament în perioada următoare, ceea ce ar putea să pună în pericol șansele contraofensivei ucrainene în sudul și estul țării, împotriva invadatorilor ruși.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la un post local din Polonia, transmite democracy.md cu referire la Digi24.ro.

„Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a continuat el.

El a mai precizat că hub-ul militar situat în oraşul Rzeszow, în sud-estul ţării, prin care trec echipamente occidentale cu destinaţia Ucraina, funcţionează normal.

Morawiecki nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze şi nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, guvernul său interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor polonezi.

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după 犀利士 nvocat-pe-ambasadorul-ucrainean-dupa-ce-zelenski-a-acuzat-mai-multe-tari-ca-mimeaza-solidaritatea-dar-sprijina-rusia-2512697″ target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>convocarea „de urgenţă” la Varşovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Vladimir Zelenski la ONU. Marţi, preşedintele ucrainean a spus că „unele ţări se pretind solidare cu Ucraina, dar sprijină indirect Rusia”.

Ministrul adjunct de externe din Polonia, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunţat această „teză falsă” şi „mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Cerealele ucrainene au dinamitat relațiile între aliați

Anunţul de vineri al Uniunii Europene cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene, pronunţată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Ucraina a răspuns, luni, anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ca răspuns, premierul polonez a avertizat, tot miercuri, că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import.

„A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru soluţionarea diferendelor dintre ţările noastre”, a avertizat diplomaţia poloneză într-un comunicat.

„Facem apel la prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Polonia a anunţat convocarea ambasadorului ucrainean.

Denunţând „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene”, Nikolenko a adăugat că „partea ucraineană a propus Poloniei o soluţie constructivă la problema cerealelor”.

Oficialul ucrainea a mai vorbit și de ceea ce a numit „caracterul incorect” al remarcilor făcute de preşedintele polonez, Andrzej Duda, la New York. Duda a comparat Ucraina cu „un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund şi, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata