Premierul României: Nu există limbă moldovenească, este o invenție a Rusiei

0

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că Rusia vrea să incite pe tema românilor din R. Moldova şi a afirmat că limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei.

Premierul român a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde unor declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care l-a criticat după ce a făcut referiri la românii care trăiesc în Republica Moldova şi l-a acuzat de „imixtiune” în treburile R. Moldova.

„În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

Oficialul de la București a adăugat că pe teritoriul R. Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română şi că în România există cetăţeni români de etnie maghiară care sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români.

„Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în R. Moldova, ăsta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a spus premierul României.

De menționat că în urmă cu câteva zile purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a adresat noi critici guvernării de la Chișinău și a declarat că autoritățile de la Chișinău nu au reacționat la declarațiile premierului României, Marcel Ciolacu, precum că în R. Moldova trăiesc români.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata