Prețurile europene la gaze și electricitate au atins noi recorduri pe fondul crizei energetice

0

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și electricitate au atins marți noi maxime istorice, pe fondul temerilor persistente cu privire la aprovizionare în contextul celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Europa a fost lovită de o creștere explozivă a prețurilor la energie pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie, ceea ce a stimulat cererea tocmai când oferta de energie s-a diminuat. Creșterea costurilor la energie începe să se repercuteze asupra producției industriale, ceea ce crește riscul unor noi volatilități, pe măsură ce companiile se gândesc să își reducă producția iar consumatorii utilizează combustibili alternativi.

La hub-ul de gaze din Olanda, cotațiile futures la gaze naturale au crescut marți dimineața cu 7,6%, până la 104 euro pentru un Megawatt oră, în condițiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate iar livrările din Norvegia au scăzut. În ultima lună prețurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condițiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.

În paralel, prețul la energie electrică pentru luna următoare în Germania a urcat la un nivel record de 217 euro pentru un Megawatt oră, iar pentru contractul cu livrare în anul următor prețurile au atins un maxim istoric de 147 de euro pentru un Megawatt oră.

În acest context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat marți că liderii Uniunii Europene vor discuta ideea înființării unei rezerve strategice de gaze naturale a UE precum și decuplarea prețurilor la electricitate de prețurile la gaze naturale, cu ocazia summitului lor care va avea loc la finele lunii octombrie. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata