Primăria a semnat un contract de 217 mil. lei pentru a face orașul mai curat și mai ecologic

0

Primăria Chișinău și compania ABS recycling au semnat un contract în valoare de 217 milioane de lei pentru reciclarea deșeurilor din capitală. Despre aceasta vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă, după semănarea contractului.

Edilul spune că în ultimii 3 ani de zile s-au făcut investiții foarte mari în gestionarea deșeurilor din capitală. „Spre exemplu, poligonul de la Țânțăreni a devenit unul după standarde internaționale, în urma investițiilor efectuate. În primul rând stația de filtrarea a levigatul, lichidul toxic se transformă în apă tehnică pură, de asemenea, compactarea, digul ce se consolidează, angajamentele formulate cu Primăria Țânțăreni, ete.

Obiectivul major este ca noi să depozităm cât mai puține deșeuri, iar deșeurile să devină reciclabile, parte componentă a unui proces din care să creăm alt ceva din sortare și reciclare. Pe lângă proiectul mare pe care îl avem cu finanțare de la BERD și BEI, plus un grant din parte unui donator pentru modernizarea sistemului de colectare și administrare, asta înseamnă peste 3000 de containere noi. Acum separat trebuie educarea cum se sortează deșeurile corect. În acest an vom încerca să scoatem toate întrebările de acest tip.

Acum suntem în ultima fază de semnarea unui contract foarte mare de 217 milioane de lei, pentru reciclarea deșeurilor și soluționare a procesului cap-coadă, în ceea ce ține de deșeurile din mun. Chișinău. Chișinăul devine o primă localitate din Republica Moldova, care va recicla o masă atât de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național. Da, mai avem de muncit în această privință – și partenerii privați, și cei publici, dar astăzi devine un exemplu pentru întreaga țară și în regiune în general.

Între timp, Primăria Chișinău va dezvolta și alte soluții care vor permite diminuarea cât se poate de mult, depozitarea deșeurilor.

Un alt obiectiv, la depozitul de la Țânțăreni să ajungă doar deșeurile ce au o rată diminuată de poluare. Toți cei care sortează la sursă, vor avea asigurarea că toate deșeurile nu vor fi îngropate”, a punctat edilul.

Toate deșeurile colectate din oraș, asta ar însemna 190 de mii de tone pe an, urmează să fie transmise spre sortare, indiferent că au fost sortate la sursă sau nu. În 2023 va permite reciclarea a cel puțin 10% din deșeurile, cu circa 40-45% din totalul de deșeuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata