Primarul Orheiului îl îndeamnă pe șeful poliției să nu facă show din omorul tinerei Ana-Maria Guja

0

Primarul municipiului Orhei Tatiana Cociu a prezentat probe incontestabile după învinuirile aduse de șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, care a afirmat că edilul ar fi împiedicat preluarea înregistrărilor video privind răpirea Anei-Maria Guja.

Tatiana Cociu s-a arătat consternată de aceste declarații și a prezentat public procesul verbal de predare a înregistrărilor, precum și ordinul de ridicare a acestora – acte în care este stipulat expres că imaginile au fost transmise ofițerului de urmărire penală încă în data de 18 aprilie 2024.

„Spun fapte care nu pot fi contestate. Sunt evidente și infirmă complet cuvintele domnului Cernăuțeanu. Primăria Orhei a făcut tot posibilul pentru a face cunoscut acest caz tragic și pentru a atrage oamenii să caute această fată. Primăria Orhei a reacționat fulgerător la toate cererile organelor de urmărire penală și a prezentat imediat toată informația deținută”, a menționat primarul.

În contextul acuzațiilor făcute de Cernăuțeanu că ar fi prejudiciat mersul anchetei prin furnizarea imaginilor postului de televiziune Canal 5 înainte să fie furnizate poliției, Tatiana Cociu a invocat prevederile legii privind accesul la informații de interes public.

„Având în vedere practica internă a organelor de urmărire penală privind publicarea imaginilor video din diferite operațiuni, practica internațională de căutare a oamenilor dispăruți, care prevede publicarea oricărei informații pentru a ușura căutarea acestei persoane, această secvență video a fost prezentată postului de televiziune. Chiar și practica CEDO prevede așa ceva. Funcționarii publici au dreptul să dezvăluie informații, a căror divulgare sau publicare corespunde unui puternic interes public”, a notat primarul Orheiului.

De asemenea, Tatiana Cociu a atras atenția asupra absurdității afirmațiilor potrivit cărora reținutul în dosarul răpirii și uciderii Anei-Maria Guja ar fi putut distruge probele după publicarea în presă a imaginilor de pe camerele de supraveghere.

„Mașina în care a urcat fata a fost localizată, iar șoferul acesteia a fost identificat și găsit. Persoana a fost reținută în data de 16 aprilie 2024, iar secvența video de către Canal 5 a fost publicată tot la data de 16 aprilie, la ora 21:30. Cum această publicare a împiedicat urmărirea penală, domnule Cernăuțeanu? Primăria Orhei nici în perioada 14 aprilie – 18 aprilie 2024, nici în ziua ridicării secvențelor video, nu a avut restricții de a divulga informația deținută pe acest caz”, a remarcat edilul.

În concluzie, primarul Orheiului s-a arătat convinsă că șeful IGP încearcă să profite de această tragedie imensă, pentru a-i intenta un nou dosar politic la comanda PAS.

„Eu nu sunt comodă puterii actuale de guvernământ și deja știu ce vor să facă.

Nu au reușit prin dosarele pe care mi le-au intentat împotriva mea și iată că acum au avut fericita ocazie de a-mi pune această tragedie pe spatele meu. Mă acuză în baza articolului 303 Cod Penal, care prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții, așa cum vor să facă și cu deputatul Marina Tauber și cu Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul”, a mai spus Tatiana Cociu.

În cele din urmă, ea a făcut apel către Cernăuțeanu să dea dovadă de bun simț și să nu speculeze pe seama acestui caz de rezonanță, care a zguduit întreaga țară.

„Cazul Anei-Maria Guja a șocat întreaga societate și întreaga țară, în special comunitatea din Orhei unde a avut loc această răpire. Suntem profund șocați de cele întâmplate și ne exprimăm solidaritatea cu familia și apropiații tinerei în aceste momente dificile, iar celor care vor să obțină profit mediatic din această tragedie le sugerez să nu facă show politic și să dea dovadă de omenie”, a mai spus primarul.

Amintim că Ana-Maria Guja a dispărut pe 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, fiind însărcinată în luna a 6-a. La scurt timp, ea a fost găsită moartă într-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Șoferul automobilului în care a urcat tânăra a fost reținut. Acesta nu colaborează cu oamenii legii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata