Primele opt nave străine au ajuns în porturile ucrainene de la Marea Neagră unde vor fi încărcate cu cereale

0

Acest lucru a fost posibil datorită eliberării Insulei Șerpilor de sub ocupația rusă, transmite marina ucraineană. De la începutul invaziei ruse, Ucraina nu a putut să își folosească porturile maritime, principala cale de export pentru produsele agricole.

Acum, marina militară ucraineană transmite că se implică în asigurarea unui transport sigur prin gura Bystre a canalului Dunăre-Marea Neagră și că primul grup de opt nave străine a sosit deja în porturile din Ucraina.

Utilizarea canalului a devenit posibilă după ce forțele Kievului au obținut controlul asupra Insulei Șerpilor folosită anterior de trupele rusești ca să blocheze circulația navelor civile în sudul Ucrainei.

Luni, Turcia a îndemnat Rusia să colaboreze cu ONU în vederea deschiderii unui coridor de cereale prin Marea Neagră pentru a face față crizei alimentare globale, cauzată de războiul din Ucraina.

Convorbirea telefonică dintre Putin și Erdogan a fost descrisă în comunicatul de presă al Kremlinului drept un schimb de opinii privind asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume.

Blocarea grânelor în porturi a contribuit la creșterea prețurilor mondiale ale alimentelor la niveluri record, alimentând îngrijorările privind securitatea alimentară viitoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata