Primul Program de cooperare în domeniul combaterii dezinformării și promovării democrație

0

Primul Program de cooperare în domeniul combaterii dezinformării și promovării democrației „Triunghi pentru Democrație” a fost lansat, 7 octombrie la Parlament, care unește Legislativul societatea civilă și reprezentanții mass media.

Programul „Triunghi pentru Democrație” are obiectivul de a contracara amenințările și activitățile de manipulare a informațiilor și de a contribui protejarea democrației în societate, care va fi realizat prin cooperare între Parlament, societatea civilă și reprezentanții mass-media. Programul urmărește abordarea soluțiilor pentru problema complexă a manipulării informaționale, asigurând, în același timp, libertatea de exprimare.

În mesajul adresat în deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că manipularea și dezinformarea sunt periculoase și toxice pentru întreaga societate.

„Pentru a combate aceste fenomene avem nevoie urgentă atât de îmbunătățirea legislației, cât și de instituții eficiente. Noi trebuie să ne protejăm spațiul informațional și să menținem echilibrul între libertatea de exprimare și combaterea dezinformării”, a subliniat șeful legislativului.

Potrivit eurodeputatului român, Dragoș Tudorache, coordonator al activităţilor de susţinere a democraţiei parlamentare în Republica Moldova, fenomenul dezinformării devine o problemă majoră, pentru că afectează societatea și viețile oamenilor.

„Aș vrea ca în discuțiile noastre să vedem modele care au investit în instrumente eficiente, menite să combată acest fenomen”, a afirmat europarlamentarul.

Prima sesiune din cadrul programului s-a concentrat pe subiectul prevenirii și combaterii dezinformării în mediul online. Discuțiile dintre deputați, europarlamentari, reprezentanți ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare și jurnaliști s-au desfășurat pe parcursul întregii zile.

Programul „Triunghi pentru Democrație” este parte a activităților incluse sub egida Memorandumului de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat anul trecut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata