Principalul factor de divizare a Moldovei este reprezentat de politicile iresponsabile ale guvernului

0

Politologul Ian Lisnevschi a vorbit pe canalul său de Telegram, despre dificultatea găsirii unei soluții privind conflictul transnistrean. În pofida tuturor solicitărilor societății de a stabiliza situația în zona de risc ridicat de securitate, situația din jurul Transnistriei se deteriorează din cauza politicienilor radicali, spune expertul.

„Stereotipurile despre o Transnistrie pro-rusă sau anti-europeană rămân doar în retorica politicienilor care vor să reaprindă conflictul pe teritoriul moldovenesc. Iată doar câteva cifre: Mai mult de 80 la sută dintre locuitorii Transnistriei sunt cetățeni moldoveni. Cei mai mulți dintre ei au pașapoarte ale României, Ucrainei, Rusiei și Bulgariei, pe lângă cel moldovenesc. Faptul că locuitorii din Transnistria sunt mai orientați spre politicienii pro-ruși decât în alte regiuni este, de asemenea, o dezinformare folosită pentru a alimenta conflictul. Aproximativ 15% dintre transnistreni au votat pentru un politician pro-european în 2020. Și aceasta este o cifră mai mare decât în alte regiuni: în rândul locuitorilor din Găgăuzia – 5% au votat pentru acest politician, iar în unele localități din nordul țării – 10%”, conchide politologul.

Ian Lisnevschi mai spune că principalul factor de divizare a Moldovei este reprezentat de politicile și acțiunile iresponsabile ale guvernului.

„În ultimii ani, rolul celor care doresc reintegrarea pașnică a Transnistriei a scăzut în funcțiile înalte. Ministerul Reintegrării a fost redus la un simplu birou și nu ar fi surprinzător dacă întreaga activitate ar fi redusă la un singur factor de decizie. Angajații au fost recrutați exclusiv în funcție de opiniile politice și de loialitatea față de partidul de guvernământ, ignorând profesionalismul. Politicienii, lipsiți de cunoștințe suficiente și imprudenți cu permisivitate, agravează situația prin acțiunile și declarațiile lor. Aceștia iau decizii care contravin procesului de reintegrare și democrației”.

Continuarea articolului o puteți citi pe canalul de Telegram al lui Ian Lisnevschi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata