Prioritățile dialogului moldo-american, discutate la Washington de Natalia Gavrilița și Amanda Sloat

0

Aflată într-o vizită de lucru la Washington, prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu asistenta specială a președintelui SUA, directorul principal al Biroului pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Amanda Sloat. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de aprofundare a dialogului politic și de securitate între Republica Moldova și SUA, în contextul în care țara noastră se confruntă cu provocări majore în diverse domenii, ca urmare a războiului din Ucraina.

În acest sens, prim-ministra a subliniat importanța sprijinului Statelor Unite ale Americii în atenuarea impactului economic al crizei de securitate din regiune, precum și în avansarea reformelor democratice, promovate de autoritățile de la Chișinău. „Mizăm pe o colaborare cu SUA pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, consolidarea capacităților noastre instituționale și, în mod special, gestionarea crizei energetice. Suntem conștienți că Republica Moldova este o țară mică, dar ne dorim să fim un furnizor de securitate în această regiune agitată”, a menționat Natalia Gavrilița.

În același timp, prim-ministra a accentuat că, în ciuda evenimentelor din ultima perioadă, reformele cheie vor continua, iar țara noastră va rămâne ferm angajată în parcursul său european: „Alegerea noastră este aderarea la UE, iar din momentul în care am primit statutul de țară candidat suntem și mai aproape de acest obiectiv. Cu toate acestea, avem nevoie de timp pentru a implementa, inclusiv cu suportul financiar și strategic al partenerilor noștri, reforme importante, cu rezultate așteptate de oameni”, a punctat prim-ministra.

În discuții, părțile au salutat relansarea dialogului strategic RM-SUA. Trei grupuri de lucru s-au reunit, în luna aprilie a anului curent, pentru a planifica acțiunile comune în domeniul securității, bunei guvernări, economiei și sistemului energetic. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata